Padła mi sprężarka klimatyzacji w mojej Avensis T22.
Zaczęło się od lekkich stukań podczas włączania klimatyzacji więc postanowiłem jej w ogóle nie używać. Pewnego dnia podczas odpalania, silnik nie zapalił jak powinien a po lekkim przegazowaniu przepaliłem pasek klinowy. Nie zastanawiałem się co mogło być przyczyną tylko po prostu wymieniłem na nowy. Okazało się jednak, że sprężarka klimatyzacji a dokładniej jej koło pasowe "zacięło się" i unieruchomiło samochód.
Chciałbym wymienić sprężarkę ale dopiero po powrocie do domu bo w obecnej chwili samochód stoi w Warszawie a nie chcę się tu bawić w obcych mechaników więc pomyślałem o odłączeniu sprężarki klimatyzacji i spięcia paskiem tylko z alternatorem. Czy taki manewr nie spowoduje jakiś większych problemów (np. z elektroniką)? I czy dam radę odłączyć/odchylić sprężarkę sam na parkingu bez kanału i podnoszenia tak aby pasek pomiędzy silnikiem a alternatorem mógł swobodnie chodzić?
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2015-04-14, 11:53
generalnie wygląda że padło ci sprzęgło klimatyzacji - naprawa to wymiana sprzęgła + czyszczenie/regeneracja sprężarki + nabicie instalacji - u mnie cała operacja trwała 5 godzin (demontaż u mechanika -> transfer sprężarki do fachury na drugim końcu miasta -> regeneracja -> powrót i montaż -> nabicie i przy okazji serwis kilmy) koszt ok 500 zł wszystko razem
Także za naprawę tego układu nie zawsze powinien brać się mechanik który to zdemontował jesli nie ma w tej materii doswiadczenia
co do "obejscia" to - nie wiem jak jest w benzynie - jesli "ominiesz" tylko "kólko" od sprzęgła sprężarki (kwestia doboru odpowiedniego paska = dlugość + siła naciągu , to na mój visus jako proteza do powrotu w rodzinne strony może wyda ale na pewno pociaga to za soba jakies ryzyko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum