Wysłany: 2010-09-09, 12:02 [Avensis T22] Olej do D-4D
Witam,
Dosłownie kilka dni temu stałem się szczęśliwym posiadaczem Avensis z roku 2000, wersja kombi, po liftingu.
Auto zostało zakupione w Niemczech, niestety nie byłem przy zakupie.
Za namową przyjaciół noszę się z zamiarem wymiany:
rozrząd wraz z pompą wody
(pasek BOSCH'a, rolka napinacza INA, rolka kierunkowa SNR, tłumik drgań INA oraz pompa wody AISIN)
filtry powietrza, paliwa, oleju, oraz kabinowe.
(zdecydowałem sie na Mann'a).
Oczywiście jeśli filtr oleju to także i olej.
Niestety na przywieszce Shell'a nie ma informacji jaki rodzaj oleju był wlewany, jest tylko data wymiany i stan licznika.
Stan licznika to 159000 km, powiem szczerze że nie wiem czy był cofany, ale wnętrze bardzo dobre lakier sprawdzany miernikiem wszystko ok.
Podpowiedzcie koledzy jakim olejem ją nakarmić by nie zrobić żadnej krzywdy.
Do Toyoty Avensis Wagon D4D 116KM z 2003 wlewamy 5W50 syntetic.Mozna rowniez wlac 5W30 ale jakiejs kolosalnej roznicy nie ma.Poszukaj na necie instrukcji z Twojego rocznika i na bank na samym koncu bedzie podana taka informacja jaki jest zalecany olej.
Ja też zastosowałem Mobil Super 2000 10W-40, ogólnie jest ok, tylko jest małe ale, po zmianie oleju silnikiem zaczęło delikatnie trząść na wolnych obrotach (mam nieco mniej niż 800 obrotów). Może to od oleju,a może nie zauważyłem tego objawu przed zmianą starego, na który to zdecydowanie nastał czas.
Co do stanu licznika to też miałbym wątpliwości bo kto kupuje ropniaka żeby robić nim 16 tys. kilometrów rocznie, ale jeśli stan wnętrza jest tak jak mówisz to może rzeczywiście trafiłeś na rzetelnego sprowadzającego. Moja AVE z tego samego roku miała 190 tys. i także nie byłem przy jej sprowadzaniu i mam tego samego rodzaju wątpliwości.
Do czego innego zmierzam...
po prostu powiedziałeś że ASO leje do silnika 2.0 d4d 116km olej 5w30 a w rzeczywistości tak nie jest. Bardzo dużo osób jeździ na oleju 5w50 zalewanym tez od początku więc nie wszędzie leje się 5w30, możne to zależy od województwa bądź miasta.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
5w50 jest o tyle lepszy, że lepiej radzi sobie w wyższych temperaturach otoczenia niż 5w30- jedyna różnica, czy w naszych warunkach to akurat koniecznie? nie wiem, może po ostatnich upałach tak
My z bracikiem mamy dwie takie toyoty i lejemy tylko 5W50.Nic sie nie dzieje z autem.Ta roznica 20 jest mniej zauwazalna.Natomiast poczatek to juz spora roznica.Zawsze mi mowiono,ze poczatek powinien byc zawsze taki sam.
Trochę mało rozsądnie zrobił wlewając 10W do Avena. Bo te silniki sa naprawdę dobrze skonstruowane i dałyby rade nawet na oleju 0W. Widocznie właściciel szukał oszczędności... Jedyne co możesz zrobić to zalać najlepszy półsyntetyk na rynku. Mianowicie 10W60 (Castrola, albo Motula)jest to olej lany do samochodów sportowych, typu Subaru WRX. Chyba najlepszy półsyntetyk na rynku. Jest droższy o kilkanaście złotych od 10W40 i nieporównywalnie lepszy.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum