Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-01-16, 22:07
u mnie smar teflonowy chyba daje rade...pół roku od sierpnia cisza...
kilka dni temu zauważyłem że czasem potrafi znowu zaskrzypieć przez pierwsze pare razy wciśnięcia sprzęgła...
Może to dlatego ze psikanie pół roku temu zrobione było na szybko pare psiknięć w dźwigienke ...nawet bez odręcania tego plastiku zaraz nad pedałem sprzegła i hamulca...
W każdym razie zabieg będę powtarzał i psiknać raz na pół roku w ramach 'dosmarowania' jeszcze przeżyje
Kolego mialem to samo.
Musisz otworzyc maske po prawej stronie kolo pomiedzy oslana kolektora a akumulatorem jest taki gumowy fartuch, ktory wyglada na oberwany. Do niego doprowadzone sa ciegna jak nim poruszysz to bedzie chodzil w lewo i prawo (na luzie, nie na biegu).
Wez strzykawke z olejem czy smarem plynnym (ja zalalem to olejem do. Wtlocz po ile sie da bardzo gleboko na tzw widelec.
Uwaga nie przesadz ze smarowaniem zaby nie poszlo ci na sprzeglo.
Sprubuj po trochu i zobacz kiedy przestanie.
Dolaczylem Ci zdjecia
1. Skrzynia element ktory trzeba przesmarowac (on pracuje na walku. Jak wciskasz sprzeglo on sie przesuwa i dlatego piszczy)
2. Widok po otwarciu maski. Miejsce, mniej wiecej umiejscowienia tego elementu.
Pozdrawiam
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2005
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 50 Dołączył: 18 Mar 2010 Posty: 41 Skąd: Kutno
Wysłany: 2011-02-08, 12:10
Tak tylko że to skrzypienie dochodzi ze środka a nie spod maski i to nie linka skrzypi a zapewnie sam pedał sprzęgła na tulejce wd u mnie nie pomogło niestety na długo przymiarkę robię do smaru silikonowego
Jacol, mam dokladnie ten problem, probowałem kilkukrotnie smarować we wspominany przez Ciebie sposób ale dostęp tam jest fatalny. Czy ty to wstrzykujesz tam pod jakimś specjalnym kontem? mi to skrzypi juz kilka miesięcy, zaraz mnie trafi....bo idzie lato i szybka w dół, wtedy słychać na maxa..
Jakieś 5 miesiące pierwszy raz mi zaskrzypiał pedał sprzęgła po wciśnięciu, przesmarowałem WD40 i spoko na 3 miesiące, potem ta czynność powtórzyłem bo znowu skrzypiało
Teraz od jakiś 2-3tyg mi skrzypi smaruje, ładuje tego WD40 tam w ta tulejkę od sprzęgła i inne ruchome tam elementy a efekt - żaden
naprawdę to możne wkurzyć kierowce szczególnie podczas jazdy w mieście gdy trzeba ciągle zmieniać biegi...
_________________ Toyota Avensis Prestige
27.12.2004
lutek [Usunięty]
Wysłany: 2011-03-15, 17:48
Bo WD40 to nie jest smar tylko odrdzewiacz.....rozpuszcza wszystko ,smary też.Kup smar w areozolu na bazie silikonu i tym przesmaruj.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum