Wysłany: 2010-05-16, 12:26 [Avensis T25] falujace obroty po wlaczeniu klimy
Witam wszystkich.jest problem po wlaczeniu klimy obroty zaczynaja falowac w góre i w dół na postoju. moje auto to aven.2.2 d4d d-cat 177KM.czy wiecie w czym jest problem?
co tu naprawiać jak nie ma czego to jest normalne w nowszej generacji autek sprężarka klimatyzacja działa na zasadzie zaworu elektronagnetycznego który reguluje jej pracą a nie jak w starszych modelach gdzie sprężarka jest na osobnym pasku i po włączeniu klimy wtedy obciąża silnik i już są wtedy stałe obroty silnika tak jak np. przy włączeniu dmuchawy.
w nowszych modelach sprężarka się kręci cały czas bo jest na jednym pasku a regulacją steruje właśnie ten elektrozawór w sprężarce i tu właśnie nie ma co naprawiac bo tak jest i to jest właśnie lepsze rozwiązanie bo jak pilnujesz środka chlodzącego tzn wymieniasz conajmniej raz w roku to nie ma możliwości zniszczenia (zatarcia) sprężarki a w starym rozwiazaniu jak nie używasz potrafisz jak ja włączysz po dłuższym nie użwaniu to ją szlak trafi.
Od niedawna jestem posiadaczem Toyoty Avensis T25 2007 r. z silnikiem 1.8 VVTI 129 KM. Mam problem z autem na którym ASO w moim mieście nie potrafi sobie poradzić . Mianowicie podczas jazdy z włączoną automatyczną klimatyzacją przy jeździe z predkością od 40 km/h km/h po wrzuceniu na tzw. "luz" zaczynają falować obroty w zakresie 1000-1600 obr./min w miarę zmniejszania prędkości stabilizują się. Sytuację tą obrazuje ten film z portalu Youtube http://www.youtube.com/watch?v=m1QyLXUNM8I. Podkreślam dzieje się to tylko podczas jazdy, raz na jakiś czas i w neutralnym położeniu drążka zmiany biegów, jak również problem ustępuje po wyłączeniu sprężarki klimatyzacji.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum