Wysłany: 2010-04-21, 12:33 [Avensis T25] Przegląd po 115 000 km, gdzieś poza autoryzowa
Witam. Jak w temacie; szukam jakiegoś dobrego serwisu w okolicach Rzeszowa, ew. Podkarpacia, który wykona mi pełny i profesjonalny przegląd po 115 tys kilometrów. Zaznaczam, że chciałbym zrobić ten przegląd poza Toyotą, jestem po gwarancji, więc wiadomo o co chodzi...
Czekam na Wasze opinie dotyczące serwisów które polecilibyście. Poza tym, jak uważacie? Robić tak ważny przegląd poza Toyotą to dobry pomysł czy może jednak nie?
Pozdrawiam - K.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-04-21, 15:41
według mojej opinii serwis rzeszowski jest dobry i jak na ASO nie najdroższy - mówię oczywiście o Dakarze Krasne (kier. przemyski)
robiłem tam przegląd Yarisa żony i jak byłem u rodziny w Rzeszowie to diagnostykę mojej Helgi. Jakby Ci się chciało jechać i robić to w ASO to proponuję Katowice (namiary do wygrzebania na forum) - cieszy się dobrą renomą też za rozsądną cenę (jak na ASO) lub Białystok.
druga rzecz czy chcesz tylko przegląd czy też wymianę rozrządu itp - bo tu trzeba rozważyć kwestię stosunku cena/jakość/zaufanie do mechanika.
Z tego co się orientuje T25 nie wymaga wymiany rozrządu po 115k, więc w grę wchodzi tylko przegląd, wymiana jakichś rolek i bóg wie co jeszcze, nie znam się zbytnio na tym. No chyba że inne są zalecenia autoryzowanego serwisu w moim konkretnym przypadku. Generalnie chcę się dostosować do wymagań jakie są stawiane tym samochodom po takim przebiegu; jeżeli będzie to wymiana to też się na to pisze. Sęk w tym, że Dakar zażyczył sobie 2500 za ten przegląd, więc to nie jest niska cena żadną miarą.
Jeżeli ktoś wie jakie konkretnie czynności przeglądu lub wymiany wymagane są po takim przebiegu dla d-4-d 2.0 z 2007r., proszę dać znać.
Z góry dziękuję - K.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-04-21, 18:21
w d4d rozrząd jest do wymiany (zgodnie z instrukcją) po 90-95kkm także jeśli nie miałeś tego robione wtedy to "czas najwyższy"- może z tego wynika cena, chociaż to Toyota .... (ja miałem przy 93kkm) z reguły pompę wody wymienia się co drugi rozrząd ale warto to też sprawdzić; przy rozrządzie dochodzą napinacze i inne "duperele" - trzeba by jeszcze sprawdzić dwumas (niestety nie jest to najmocniejsza strona avek)
podpytałem się rodziny ale niestety w Rzeszowie i okolicach nie są w stanie zarekomendować jakiegoś dobrego fachmana od "traktorów" (w użyciu są same benzyniaki)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum