Wysłany: 2024-07-17, 18:13 [Avensis t25] problem z kompresorem klimatyzacji
Witam serdecznie.
Mam bardzo duży problem z klimatyzacją w mojej Toyocie avensis t25 2.0 108kW. Mianowicie po zakupie auta klimatyzacja podziałała 2 dni, wybrałem się do mechanika który stwierdził pognitą chłodnice klimatyzacji. Chłodnica wymieniona, a Klima dalej nie działa. Mechanik stwierdził, że kompresor klimatyzacji stoi, kupiłem nowy (NRF). Do tego po odkręceniu okazało się, że i chłodnica wody również jest pognita i już się poci, więc również ją wymieniłem. Po podłączeniu nowego kompresora, nowej chłodnicy wody i chłodnicy klimatyzacji nowy kompresor nawet nie startuje.
Mają może Państwo pomysł co jeszcze może być problemem? Czytalem o module sterowania klimatyzacji, ale nie uśmiecha mi się wymieniać wszystkiego po kolei, bo już poszło 2k, a rozwiązania problemu nie widać.
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Wagon Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Maj 2020 Posty: 265 Skąd: Kraków
Wysłany: 2024-09-24, 08:55
toyota jest prosta z klima
kompresor wlaczany masz zapewne elektromagnesem
dla czego sie nie wlacza? jakie cisnienie jest w ukladzie?
czy podawales zasilanie na elektromagnes i on dziala?
dla czego wymienieles "chlodnice" od klimy a osuszacza nie?
jakie sa bledy? co pokazuje diagnoster?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum