Wysłany: 2022-10-19, 16:52 [Avensis T27] Dziwny dźwięk silnika
Hej, tak jak w opisie posiadam Avensis T27 1.8 benzyna 2011r. przebieg 157 000. W ostatnim czasie zauważyłem dziwne dźwięki wydobywające się spod maski:
1. ten dźwięk opisałbym jako "wycie". Nie jest on zależny od biegu ani prędkości, jest słyszalny również na biegu jałowym, jego częstotliwość wzrasta wraz z obrotami. Według mnie wydobywa się z lewej strony silnika (stojąc przed maską auta), tam gdzie są paski (co też można zauważyć na załączonym filmie). Może to któryś pasek/rolka bądź alternator?
2. Podczas analizowania problemu z pp.1 zauważyłem że silnik również klekocze tak trochę diesel'owo (również słyszalne na filmiku), czy wskazywałoby to na luzujący się łańcuch rozrządu i potrzebę jego wymiany?
Edit: postanowiłem sprawdzić napięcie na klemach gdy samochód jest uruchomiony z uwagi na to ze wyczułem ze coś gorzej kręci. Zaraz po uruchomieniu samochodu było 12,1 - 12,2 V. A Gdy uruchomiłem co się da w samochodzie to po czasie spadło nawet do 10,5V. Ewidentnie jest problem z ładowaniem. Przy okazji poleci ktoś jakiegoś sprawdzonego mechanika z Gdańska bądź całego Trójmiasta?
[ Dodano: 2022-10-27, 13:15 ]
Sprawa rozwiązana, winowajca to tak jak zakładałem alternator. Oddany do regeneracji. Po powrocie i zamontowaniu dźwięk zniknął
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum