Typ: Avensis T25
Silnik: 2.4 16V VVTi benzyna
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2021-08-03, 18:32 [T25 2.0 VVti] problem ze skrzynią, pomocy...
Witam wszystkich serdecznie,
Jakiś miesiąc temu zakupiłem T25 2.0 VVti 2007r.wszystko spoko, silnik super blachy również ale jest problem ze skrzynią a mianowicie słychać taki dźwięk (nie wiem jak go do końca nazwać, takie gwizdanie jakby swiergolenie), słychać go przy załączonym biegu kiedy puścimy gaz, kiedy samochód hamuje silnikiem lub kiedy lekko na biegu wciskamy gaz, najbardziej przy prędkościach 50, 70 kmh, wygląda to mi na skrzynię nie jest to bardzo głośne ale denerwujące, i teraz mam dylemat, rozmawiałem z jednym mechanikiem mówi że naprawiać a drugi z kolejki mówi że naprawiać nie ma poco i tylko wymiana .... Doradzcie coś mądrego 😔
Marek25aa2, ja tak mam mniej więcej od roku. Redukcja, hamowanie skrzynią i lekkie wycie. Wymieniałem ostatnio olej w skrzyni, zapach miał mocno metaliczny po przegrzaniu (jak stal po świeżmy spawaniu). Ale to nie pomogło. Akurat byłem przejazdem pod Wrocławiem i tam umówiłem się do p. Sebastiana, który jest aktywny na drugim forum ave w celu diagnostyki.
Poza tym wyciem na wolnych obrotach, gdy nie mam wciśniętego sprzęgła jest odczuwalne drganie i lekkie dzwonienie - u mnie to efekt tulei, które "tłuką" pomiędzy kołami zębatymi w skrzyni.
Nie wchodząc w szczegóły, bo skrzynie mają inne przełożenia i nie są identyczne, to po pierwsze: dobra diagnoza jest bezcenna. Po drugie, te skrzynie da się regenerować (ja się noszę z wysyłką skrzyni właśnie do Wrocławia). Nie kupowałbym kota w worku, szczególnie, że po latach nie znajdziesz skrzyni w dobrym stanie.
Napisz czy coś się zmieniło od czasu napisania postu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum