Wysłany: 2020-01-22, 14:37 [Avensis T27] Zakup felg stalowych bez TPMS - czy to się uda
Witam w pierwszym poście.
Od 7 miesięcy posiadam Avensis z grudnia 2017 roku. Jest układ TPMS i oczywiście specjalne i nie tanie wentyle. Mam zamiar założyć zimowe opony (po zakończeniu tego sezonu) na felgi stalowe i moje pytanie jest takie - czy ktoś założył je i jeździł już ze zwykłymi wentylami? Nie chcę co pół roku jeździć do serwisu oponiarskiego i przekładać opony zimowe i letnie na jeden komplet felg alu, które już mam, tylko zrobić drugi komplet, ale bez tych cholernych czujników.
Da się ten system jakoś wyłączyć, aby uniknąć ciągłego świecenia kontrolki na desce rozdzielczej?
Kupował ktoś stalowe felgi 17" do tego modelu? Poprosiłbym o namiar, jeśli to nie problem.
Lipstein, nie da się tej funkcji wyłączyć jeśli w kołach zimowych masz czujniki to trzeba je do programować jeśli nie to kontrolka się będzie świeciła. Troszkę głupie ale cóż.
To jest lekkie naciąganie kierowców. Może dla kobiet czy prezesów którzy nie kumają, nie chcę im się włączyć, wyłączyć, sprawdzić samemu ciśnienie i żeby się nie zabić dla takich udanych. No cóż... robią to specjalnie moim zdaniem. Niebawem zrobią kontrolkę z koniecznym wyczyszczeniu oryginalnych wykładzin dywanowych z czujnikiem "a fuj". Jak zawsze trzeba będzie kupować w ASO.
Moje pytanie jest takie, czy jeśli założę koła BEZ czujników, system to wykryje? Bo na moją logikę, jeśli czujnika nie będzie, to system nie powinien zareagować (bo nie wykryje zmiany ciśnienia w kole, skoro nie będzie czujnika).
Typ: Avensis T27
Silnik: 1.8 Valvematic
Rok: 2018
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2020-01-25, 13:17
Lipstein napisał/a:
Moje pytanie jest takie, czy jeśli założę koła BEZ czujników, system to wykryje? Bo na moją logikę, jeśli czujnika nie będzie, to system nie powinien zareagować (bo nie wykryje zmiany ciśnienia w kole, skoro nie będzie czujnika).
Mam avensisa z 2018r.Zimowe opony oczywiście bez czujników mam na stalowych felgach.Kontrolka najczęściej się świeci, czasami mruga a czasami jest zgaszona.Wcale mi to nie przeszkadza i nic sobie z tego nie robię.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum