Wysłany: 2019-11-03, 17:40 T25 - problem z odpalniem przy niskich temeraturach
Witam
Po raz kolejny muszę zapytać bo dziś znów miałem przygodę.
T25 Wagon d4d 126KM.
Pojechałem w góry auto stało 4 dni. Dziś rano próbowałem je odpalić. Robiłem to przez pół godziny. Zjechałem prawie akumulator miałem na szczęście drugi rozruchowy i wreszcie się udało. Ale stres był bo to za granicą i takie tam.
Jest bardzo duży problem z odpaleniem jeśli są ujemne temeratury (lub były ujemne temeratury). Auto jest garażowane więc jeśli stoi w garażu pali na dotyk. Jeśli nocuje pod gołym niebem i są ujemne temeratury to są takie hece. Jeśli jest ciepło nie ma żadnych problemów.
Od czego zacząć sprawdzanie ? Mechanik nie ma pomysłów.
Jeżeli na akumulatorze rozruchowym odpaliło bez problemu to zacząłbym od sprawdzenia akumulatora i ładowania. Jak aku i ładowanie będą ok, to wtedy można zacząć szukać dalej.
Na dodatkowym akumulatorze męczył się tak samo jak na normalnym. Po prostu starego już zabrakło tyle razy próbowałem go odpalać. Na dodatkowym akumulatorze odpalił po kolejnych 10 minutach prób.
Dostałem sugestie żeby zacząć od wymiany filtra paliwa. Który filtr polecacie? Podobno trzeba uważać, żeby nie zapowietrzyć układu paliwowego. Nie chcę tego robić sam. Ale chciałbym mechanikowi, który to będzie robił żeby zwrócił uwagę.
Dzięki za info. Zrobię testy przy ujemnych temparaturach i dam znać.
Miałem taki pomysł jak stwierdzić w czym jest problem, żeby w momencie problemu (rano po mroźnej nocy) ogrzać filtr palliwa, pompę paliwa ciepłym strumieniem powietrza (suszarką).
Jeśliby to pomogło to bym miał stwierdzone miejsce problemu.
Podpompuj ręczna pompką przed odpaleniem. Jak to pomoże to trzeba będzie szukać przyczyn w układzie między pompą wysokiego ciśnienia a bakiem. Jeżeli na pierwszy rzut oka nie będzie widać nieszczelności, to problemem może być przytkany smok w baku, a jeżeli wszystkie rurki i smok będą ok, to pozostaje pompa wysokiego ciśnienia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum