Pytanie może dość banalne ale wolę nie testować tego na sobie. Czy ktoś może wie ile kilometrów (licząc, że jedziemy spokojnie, bez szaleństw) da radę wyciągnąć po zapaleniu się rezerwy? Silnik benzynka 1.6.
witam
podepnę się pod temat.
po zatankowaniu do pełna pokazuje mi ze mam paliwa na 365km avensis 2.0 benzyna T25 według mnie powinno ono wynosić o wiele więcej,jak jest u was a autach ??
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2011
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Gru 2009 Posty: 48 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-16, 10:10
no właśnie
W t25 1,6 2003 po zalaniu pod korek pokazuje 660 km robię ok 750 km. W takiej samej wersji tez z 1,6 ale rok produkcji 2006 po zalaniu takiej samej ilości litrów pokazuje już chyba właściwie ponad 750 km. Wiec jest tu jakiś błąd.
oczywiście wskazania przy końcówce paliwa są podobne i w obu wypadkach rezerwa zapala się przy 40 km z tym że przy nowej T25 czasem z ok 20 km nagle potrafi się zrobić 0 a we wcześniejszej jeszcze się tak nie przejechałem.
to co zauważyłem ze wskazówki w obu wersjach są nieco inaczej ustawione.
w T25 2003 na godzinie 12 jest max a na 6 o
w T25 2006 na godzinie 11 jest max a na 7 o
T22 ma zbiornik 60l tak? Ja raz odkąd zaśweciła się rezerwa zrobiłem 30km a później wlałem do pełna 54 litry czyli jeszcze 6l w baku. Z tego wynika że od zaświecenia się kontrolki jest jeszcze ok 9l w baku czyli w benzyniaku jakieś 100 km jazdy. Dobrze rozumiem?
To na ile km pozostaje nam paliwa w baku po zaświeceniu się "żebraka" zależy oczywiście od nogi. Z moją Avką nie eksperymentowałem ale producenci przeważnie ustawiają to na około 50 km. Po zatankowaniu do pełna ilość kilometrów jaka jest możliwa do przejechania pokazywana przez komputer jest uzależniona od średniego spalania. Mi najwięcej pokazało 899 albo 936 czy coś koło tego bo już nie pamietam. Zawsze tankuję pod korek i ta liczba nigdy nie jest taka sama. To wszystko zależy od średniego spalania. Doświadczenia w tej materii, czyli ile się wyciągnie z zerem na kompie mam tylko ze służbowym Yarisem. Tam ilość kilometrów spada po jednym do około 12-10 i potem odrazu 0 ale z zerem spokojnie przejechać się da 40km po mieście.
_________________ Czarna Ave z budyniowym środkiem i pięknym "drewienkiem" = ech... starzeje się człowiek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum