Autko ma przebieg 215.000 km (prawdziwy).
Jeździ na Castrol Edge 5W-30.
Po przejechaniu 5tys km dolałem ok 0,5-0,6l oleju.
Nie ma wycieków, zastanawiam się nad przejściem na półsyntetyk
Co o tym sądzicie?
Do tego silnika zalecany jest syntetyk. Silniki te miały wadę ze brały olej, w 2006r to poprawiono w wersjach po lifcie. Ja bym został przy syntetyku. Pół litra na 5000km to jeszcze nie tragedia. te silniki potrafiły czasem brać litr na 1000km....
Witam ja leje gdzie się da półsyntetyk jak masz ochotę zmienić to nic złego się nie stanie.Tak jak pisał kolega wcześniej przedliftowe silniki biorą olej a twój mieści się w normie.
_________________ Sprzedaż używanych, oryginalnych części Toyoty Avensis.
Dzięki za odpowiedzi, tak wiem że te silniki lubiły popić smarowidła:)
Pojeżdżę jeszcze na tym oleju co jest i będę obserwował ile łyknie od wymiany do wymiany.
Z reguły wymieniam między 10.000-12.000km.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2017-09-08, 11:52
Osobiście proponowałbym Ci zostać przy pełnym syntetyku. Silnik mieści się w normach, więc nie widzę sensu wlewania gęstszego żeby obciążył bardziej silnik. Ja mam od dawna przekonanie do olei Loqui Moly (regulamin) proponuję Ci zakupić. Ma sporo uszlachetniaczy, które mogą także zniwelować podbieranie oleju.
Witam ja po zakupie Avensisa przebieg 130 000km odrazu udałem się na wymianę oleju oraz filtrów itp. itd. Pan mechanik zaproponował mi (polecił) olej Mobila 1 5w50 . Trochę się zdziwiłem bo widziałem na forach , że używany jest olej 5w30. Zadzwoniłem więc do Mechanika z serwisu TOYOTA i potwierdził mi abym lał ten olej 5w50. Zalałem go. Autko śmiga bez zarzutów. Dowiedziałem się pozniej , że poprzedni właściciel lał ten sam olej co i ja.
Dzięki Panowie za odpowiedzi.
Ja też wiem że był lany olej 5w30 i dalej taki używam.
@Ucando - zgadzam się z Tobą co do gęstości w 100%, widzę że ten olej z linku to 5W40 - ja używam 5W30.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum