Wysłany: 2017-02-13, 16:48 [Avensis T25] Problem z silnikiem powyżej 3000 obr/min
Witam wszystkich.
Jest to mój pierwszy temat na forum i od razu w usterkach, jednak chce jak najszybciej pozbyć się tego problemu. Od nie dawna jestem posiadaczem Toyoty Avensis z silnikiem 2.0 D-4D 126km. Zauważyłem coś niepokojącego, przy jeździe od około 2700-3000 obr/min z komory silnika zaczyna wydobywać się dźwięk przypominający uciekające powietrze o dużym ciśnieniu. Dzieje się to tylko podczas jazdy, na biegu jałowym silnik wkręca się normalnie na obroty. W garażu przeprowadziłem małą próbę, podniosłem przód samochodu i uruchomiłem silnik, zauważyłem że powietrze wydobywa się w okolicach sciany grodziowej, wydaje mi się że to coś związane ze spalinami. Czy ktoś sie już spotkał z podobnym problemem?
Poniżej wysyłam link do filmiku, który przybliży efekt:
https://www.youtube.com/watch?v=EtUlyDEneHo
Czy podczas jazdy kiedy pojawia się syk spada moc silnika? Jak tak to nieszczelność może być po stronie Intercoolera. Auto będzie kopcić na czarno - niepełne spalanie...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum