Wysłany: 2015-06-14, 07:41 [Avensis T25] [t25] Problem z ABS,VSC,TRC , hamulec ręczny
Witam serdecznie,
Od miesiąca borykam się z wyświetlającymi się ABS,VSC,TRC . Problem zaczął się od myiia auta na myjce. Lecz już tego samego dnia kontrolki zgasły.Podjechałem na komputer - czujnik lewy tył abs. Uznałem, że widocznie gdzieś dostała się woda na czujniki i nie było styku. Po 2 tygodniach spokoju, problem wrócił. Przez kolejne trzy dni wyświetlał się w nieoczekiwanych momentach. Postanowiłem ściągnąć koła - wszystkie wtyczki od czujników dokładnie przeczyściłem, przedmuchałem kompresorem i tak przez 4 dni problem zaniechał. Myśląc, że poradziłem sobie z tym , problem powrócił do łask . Wczoraj podczas odpalania auta znów ten sam komunikat. Zgasiłem od paliłem ponownie - spokój. Jednak zauważyłem ze raczej nie dotyczy to czujników - coś dzieje się z pedałem hamulca. Gdy pompuje go na postoju(zgaszonym silniku) robi się twardy lecz nie tak jak wcześniej. Siłą jestem w stanie mimo pompowania wbic go do końca ( wydaje mi się ,że tak nie było) a na dodatek podczas wciskania go do końca z równoczesnym pompowaniem co najdziwniejsze wyświetla się komunikat hamulca ręcznego ? Przyznam, że zdurniałem. Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem? Czy mogę typować pompę hamulcową lub pompę abs ?
Hej. Zapala się również kontrolka(symbol)silnika? Ja miałem tak, wyskoczyły mi kontrolki silnika i ABS,VSC,TRC. Na kompie wyszło błąd czujnika ABS koła prawego, przedniego. Zgadnij co się okazało:)
Miałem trzy świece żarowe spalone ( taka przypadłość mojego mechanika, nigdy nie słucha komputera).
Wsadziłem cztery nowe świeczki i po temacie. Żadna kontrolka się nie pali.
Teoria jest taka ponoć, że jak wyskakuje check engine to wyłącza się ABS i trakcja. pozdro
[quote="ozzy"]Hej. Zapala się również kontrolka(symbol)silnika? Ja miałem tak, wyskoczyły mi kontrolki silnika i ABS,VSC,TRC.
Zapalają mi się kontrolki tylko i wyłącznie ABS,VSC i TRC bez kontrolki (symbolu) silnika.
Świece wymieniałem rok temu. Co najlepsze, że problem wyświetlających się kontrolek występuje coraz rzadziej. Mimo to nie daje mi spokoju i bardzo drażni.
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum