Mam problem. Przy rozpalaniu zimnego silnika słychać przez chwilę metaliczne odgłosy jakby zawory. Nie wiem co mam robić. Auto ma 117 000 przebiegu czy udać siędo mechanika sprawdzić luz zaworowy lub może te odgłosy to wina wtryskiwaczy. Paliwo leje na Orlen lub BP nie leje syfu. Proszę o pomoc
Weź kolego mnie nie strasz. Może to wina paliwa. Moja Av-ka dyma czarnego nie puści ani grama. Może wlać środek firmy STP do czyszczenia wtryskiwaczy. Może pomoże :?:
zawory reguluje się co 45 tys km... więc możesz w tym szukać przyczyny..
narazie pojeżdzij tak, poobserwuj i posłuchaj...
mam nadzieje ze tylko przy odpalaniu słychac takie metaliczne stuki a pozniej jest ok... chyba ze cały czas to słychac nawet jak silnik jest ciepły to wtedy niewesoło..
jeżeli odpalasz na zimnym silniku tzn na tem. poniżej 0 i oczywiście odgłosy się nie utrzymuja długo to raczej normalana sprawa dla dieseli jeżeli sie utrzymuja to masz do wymiany wtryskiwacze a nie zwory tak kilkakrotnie wymieniał mój znajomy który handluje auteczkami i z doswiadczenia juz sam wie co jest.
To oczywiscie moja sugestia nie będe krakał.
Pozdro
Witam
W mojej Ave jest podobnie. Zimny to stuka, jak się podgrzeje to jak ręką odjął. Gdzieś wyczytałem, że mogą być pozapychane jakieś kanaliki w głowicy. Rada była taka, żeby przy następnej wymianie wlać olej z dodatkami czyszczącymi. Chyba tak zrobię. Mam na oku shell helix ultra diesel 5W-40 z dodatkami. Może faktycznie jeszcze sprawdzć te zawory. Co o tym myślicie?
Pozdrawiam
Robert
Typ: Avensis T25
Silnik: Inny
Rok: 2003
Nadwozie: Liftback
Wysłany: 2010-02-27, 01:59
U mnie też zaczęło od tygodnia metalicznie stukać po odpaleniu zimnego silnika. Stoka tak przez sekundę czasem 3. Co to może być. Słychać to z okolicy silnika.
najlepiej byłoby sprawdziś na kompie wtryski jakie maja parametry wtedy sam sprawdzisz a co do tych odgłosów to prawie każdy diesel ma tak przy odpalaniu zimnego silnika.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum