Wysłany: 2010-01-20, 08:20 [Avensis T25] ssanie przy zimnym silniku
Witam
mam pytanie. jak długo u was chodzi auto na ssaniu przy zimnym silniku ?
u mnie trwa to do momentu kiedy kreska temperatury jest w okolicy połowy wskaznika.
czy to normalne - nie jest to za długi czas ?
u mnie zalezy kiedy czasami przed polowa a innym razem gdzies tak na 1/4 wskaznika
zalezy tez duzo od tego czy wyjezdzasz od razu poza miasto czy jezdzisz po miescie
_________________ Jeśli Ci pomogłem to klikaj "pomógł" - tak niewiele za tak wiele
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-01-17, 13:30 Re: ssanie przy zimnym silniku
avensisgdansk napisał/a:
Witam
mam pytanie. jak długo u was chodzi auto na ssaniu przy zimnym silniku ?
u mnie trwa to do momentu kiedy kreska temperatury jest w okolicy połowy wskaznika.
czy to normalne - nie jest to za długi czas ?
to nie jest ssanie d4d podnosi obroty na zimnym silniku tak długo, aż nie osiągnie temp. roboczej ale tylko w przypadku ustawienia temp. nawiewu w kabinie na max. lub na dużą wartość (w zależności od typu klimy aut/man.) w przypadku nawiewu umiarkowanego obroty silnika podwyższone na zimno po rozruchu są bardzo krótko.
Dokladnie jak tu kolega pisze, przy temp na zew -5 i ustawionej temp w kabinie na 18 stopni obroty wracaja na swoj stan po podniesieniu sie wskazowki o 3 kreski, troche to testowalem i majac ustawiony nawiew na low to obroty sie nie podnosza wcale
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum