Witam.Dużo postów jest na temat amortyzatorów ale nic nie znalazłem o sprężynach. Okazało się że mam pękniętą sprężynę tylnego zawieszenie, muszę ją wymienić i jest problem jaką wybrać. Na Allegro u użytkownika e-amortyzatory znalazłem sprężynę firmy KAYABA za 124 zł/szt oraz firmy LESJOFORS wzmocnioną za 175 zł/szt. W serwisie TOYOTY oryginał kosztuje ok 280 zł/szt. I bądź tu mądry którą wybrać ? Mam jeszcze pytanie czy przy okazji należałoby też wymienić amorki. Przebieg avki 240000 km. Pozdrawiam
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-10-05, 14:49
Sprężyny wymienia się parami, ale to mam nadzieję, że wiesz. Jak przeładowujesz samochód to lepiej wybrać te wzmocnione, ale do normalnej jazdy ja bym brał KYB. Amortyzatory jak są szczelne i przychodzą test sprawności to ja bym zostawił.
Sprężyny wymienia się parami, ale to mam nadzieję, że wiesz. Jak przeładowujesz samochód to lepiej wybrać te wzmocnione, ale do normalnej jazdy ja bym brał KYB. Amortyzatory jak są szczelne i przychodzą test sprawności to ja bym zostawił.
To że wymienia się parami to wiem. Amorki są suche a to znaczy że chyba są szczelne a ewentualne ich badanie to chyba dopiero po wymianie sprężyn.
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2014-10-24, 14:32
Proszę bardzo http://www.autoamortyzato...2,19830,100113/ tutaj masz kilka sprężyn KYB i LESJOFORS, ja osobiście bym polecał Kayaby ale wybór należy do Ciebie. Jeżeli nie wykorzystujesz samochodu do wożenia palet z kostką brukową to wzmacnianych nie ma sensu kupować, niepotrzebne dodatkowe koszta i tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum