Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 3 razy Wiek: 34 Dołączył: 15 Sie 2009 Posty: 86 Skąd: Grzybno
Wysłany: 2009-12-16, 19:45 [Avensis T25] Przerywanie Silnika 2.0 d-cat
Witam, mam Avensis 2004 2.0 diesel d-cat (z Niemiec), wymieniłem filtry paliwa, powietrza, kabinowy. mój problem polega na tym ze jak jadę na biegach 2,3,4 i obroty powyżej 2,1tys i chce wcisnąć gaz mocniej to Avka zaczyna przerywać tak jakby nie dostawała paliwa. w czym morze być problem . Ropę leje na Orlenie!
poprzedni samochód jaki miałem to było mondeo 2002r 2.0tdci miałem w nim podobne obiawy i były to wtryski ...po wyłaczeniu i właczeniu zapłonu ponownie wszystko grało .Zrobiłem próbe przelewową i okazało sie ze 3 wtryskiwacze do wymiany:) nie przelewały tak jak powinny i auto szarpało i traciło moc ale ford gówno wort tak ze moja opinia moze byc mylna
pozdro.
wtryskiwacz ok 700-800zł wiadomo jest ich cztery jak padło wiecej niż dwa to zaleca się wymienić komplet plus ok 150zł zaprogramowanie ich , tyle ja płaciłem w w serwisie zajmujacym sie wtryskami nie ASO bo tam za wtryskiwacz jeden powiedziano mi 1500zł a za samą próbę przelewową by sprawdzic który padł 300zł. Okazało się ze padły trzy za komplet z wymiana zapłaciłem 3350zł w ASO chcieli 6500zł :/ tak to wyglądało w fordzie nie mówie ze na to cierpi twoja toyotka bo mondeo wogóle miały problemy z tymi wtryskami miedzy innymi dlatego sie go pozbyłem:)
to przerywanie w d-catcie to w 100% egr poprostu sie nie domyka ,moze zaszedl syfem i moglbys jeszcze troche grzebnac przy przepustnicy po pewnie tez zawalona ,u mnie kiedys bylo podobnie po wyczyszczeniu tych zeczy i jeszcze kolektora dolotowego autko jezdzi jak nowe.fakt ze troche pracy ale zawsze jak cos zrobisz samemu to cieszy.pozdrawiam
ja proponuję podlączenie pod kompa nie chce krakac ale może czas sprawdzić filtr cząstek stałych w tych nowych dieselach tak jest że jak się zapcha to już jest masakra koszt niemiłosiernie drogi radzę sprawdzić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum