Wysłany: 2013-10-24, 14:21 [Avensis T27] Jaki silnik benzynowy
Cześć Wam wszystkim. Mam takie pytanko do właścicieli Avensis T27 jaki silnik benzynowy wybrać moc nie ma znaczenia tylko który będzie najtrwalszy. Wiem tylko tyle że 2.0 Valvematic jest składany w Japoni a 1.8 i 1.6 w Anglii ale i tak wole Was drodzy koledzy zapytać Pozdrawiam
_________________ D4 - bo ja kocham ten głos powyżej 3 tysięcy obrotów
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-10-25, 00:09
Każdy poleca to co ma, więc ja polecę 2.0.
Konstrukcyjnie wszystkie 3 to są bliźniacze konstrukcje, różnią się tylko skokiem tłoka. Może miejsce złożenia ma coś do rzeczy może nie, ale trzeba przyznać, że Angole dobrze składają Avki. Ja bym się bardziej martwił o skrzynię z Polski, bo niestety z precyzją znaną ze starych Toyot to ten wyrób nie ma wiele wspólnego. Coś tak czuję, że prędzej będę robił synchronizatory w T27 niż w T22...
Ja wybrałem 2.0 bo tylko on jest zestawiany z wersją Prestige.
1.6 jest zdecydowanie za słaby do jazdy w trasie, a różnica między 1.8 a 2.0 sprowadza się tylko do tego, że ten drugi bardzo fajnie ciągnie z samego dołu, więc nie trzeba wachlować skrzynią.
Dzięki za rade i chyba skusze się na wersje 2.0 tylko mam pytanie bo teraz w chwili obecnej jestem jeszcze na posiadanie Avki też 2.0 w benzynie z 2005r czy ona też posiada tę skrzynie z Polski czy dopiero zaczęli ją montować w Avensisach III sorki za tak głupie pytania ale za dobrze się na tym nie znam
Wysłany: 2013-10-25, 19:17
Nie mam co do tego informacji, jedynie mogę spekulować, że jeżeli zakład istnieje od 2002 roku i produkuje tylko skrzynie manualne i silniki 1.0 to mogły też trafiać do T25.
Ja posiadam Avensis z silnikiem 1.8. Dlaczego wybór padł na 1.8? Trafiło się auto, które akurat spełniało moje oczekiwania pod względem ceny, przebiegu i wyposażenia. Na razie nie mam bogatego doświadczenia z tym autem, ale uważam że jest to minimalny silnik do tego auta. Nie wyobrażam sobie avensis w wersji 1.6. Nie wiem jak spalanie w 2.0 u mnie na trasie waha się ok 7 lit. w mieście 9 lit. na 100 km. Jeżeli chodzi o moc to wystarczająca do spokojnej jazdy. Przyznaję jednak, że aby pojechać dynamicznie trzeba wkręcać silnik na obroty i mieszać skrzynią.
Wysłany: 2013-11-02, 01:11
Wąsik napisał/a:
Schwefel to ile Twoja Toyka ma już przejechane? Jakie awarie wystąpiły?
52tys.km Awarie? Żadne. Duperele tylko 2 sobie przypominam. Ciągle spadał siłownik schowka pasażera aż w końcu łebski mechanior zafiksował go na amen i od tego momentu jest spokój. Druga sprawa to było coś nie tak z czujnikiem zapięcia pasów kierowcy, ale na komputerze nie wyskoczył żaden błąd a sam czujnik magicznie ożył i nie daje o sobie znać. W obu przypadkach koszt usługi = 0zł.
Nom to mam mieszane uczucia. Co lepsze 1.8 czy 2.0. Podobno wszystkie silniki benzynowe są bezawaryjne i o to szczególnie mi chodzi. Dziękuje wam za udzielenie pomocy i podzielenie się informacjami ale chyba jednak narazie zostaje przy swojej Avce a w przyszłości skusze się na avke III 2.0 benzyna jakoś ciągnie mnie do niej.
[ Dodano: 2013-11-07, 17:24 ]
LuKiMaT a Twoja Toyka jaki ma przebieg i jakie awarie wystąpiły podczas użytkowania?
Moja ma przebieg 71 tys. km, z książki wynika, że udokumentowane. Mam jeszcze wykupioną roczną gwarancję w formie ubezpieczenia, więc na razie śpię spokojnie. Na temat awarii nie mogę się wypowiedzieć bo mam ją od niecałego miesiąca . Jak masz 2.0 benzynę i odpowiada Ci spalanie to myślę, że nie masz co się pchać w 1.8 . Dla mnie ten silnik wystarcza, ale wg mnie jest to minimum do tego samochodu.
To może ja się wypowiem. W mojej Avce 2.0 D4 najmniejsze spalanie wyszło 5,5 co jest nie wiarygodnym wynikiem na komputerze pokazało 5,4 więc mało się pomylił
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum