Wysłany: 2013-10-07, 19:41 [Avensis T25] dziwna i głosna praca silnika
Witam serdecznie wszystkich.
Pewnie taki albo podobny temat jest ale szukałem i nie mogłem znaleźć. Więc z góry przepraszam i proszę i przerzucenie mnie w odpowiednie miejsce.
Wracając do tematu. Posiadam Avkę z 2005r. z 116 KM dizlem i jakiś czas temu zauważyłem dwa problemy o ile można to tak ująć. A mianowicie Jeden z nich obawia się ty że podczas jazdy (ten problem nie występuje na postoju przynajmniej tak mi się wydaje), podczas zmiany biegów przy 2000 tyś i nieco powyżej (potem nie słychać) słychać dziwny zmożony dźwięk. Ciężko mi to opisać to dźwięk jakby jakaś blacha się poluzowała i dzwoni albo coś podobnego. Naprawdę mi ciężko to sprecyzować. I nie wiem czy to coś poważnego, że można to „nieco olać”. Dodam że ten dźwięk w wcześniej nie występował.
Drugi problem to nierówna praca silnika na zimno. A mianowicie nie od razu po uruchomieniu dodam że silnik pali bez problemu, a po jakieś 5-10 sek.. Po wskazówce na zegarach nic nie widać tylko słychać po silniku. Jak się nieco rozgrzeje dziwna praca ustaje.
Witam dawno się nie odzywałem ale jakoś tak wyszło.
Chciałem oznajmić że jeden z problemów rozwiązałem, a mianowicie głośnej pracy silnika przy ok 2000 tyś obrotów. okazało się że była to śruba od osłony rozrządu była nie dokręcona czy coś i ona to powodowała, Więc ją dokręciłem i nie hałasuje.
Drugi problem a mianowicie z nierówna pracą silnika na zimno. Okazały się niestety wtryski. Musiałem dwa wymienić :(.
Pozdrawiam wszystkich Klubowiczów
[ Dodano: 2014-10-27, 21:07 ]
Witam ponownie. Trudno to nazwać (dźwięk-trzeszczenie), który wydobywa się z lewej strony.
Od strony kierowcy z przodu. Obawia się to w następujący sposób. Przy niewielkich
prędkościach to słychać tak jakby jakaś osłona, plastik, itp się poluzowały i trzeszczy. Myślałem
że to opony letnie hałasują, więc je zmieniłem na zimówki i to nie jest niestety to :(. Na postoju
tego nie ma tylko jakby pod obciążeniem. No i nie wiem co to jest ale strasznie drażni i niepokoi :(.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum