Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 1998
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2013-07-22, 06:43 [Avensis T22] Kupno T22 przed liftem czy po? Jaki silnik?
Witam,
planuję kupno Toyoty Avensis T22 Kombi. Szukam wersji jak najmniej awaryjnej i stosunkowo taniej w eksploatacji. Benzyna/Diesel decyzja nie została podjęta. Jeżdżenie raczej po średnim mieście w 85%, opcjonalnie weekendowy wyjazd od czasu do czasu 100-300km. W sezonie wyjazd na urlop 1000-3000km.
Przetrzepałem trochę internet.
W D4D po kupnie raczej czeka kilka dość drogich napraw. Nawet jeżeli nie zaraz to raczej jest kilka dość częstych i kosztownych napraw. Nieszczęsne koło dwumasowe.
Co sądzicie o starszym dieslu przed liftem? Jak w jego wypadku z usterkami? Czytałem że silnik raczej mało problematyczny. Czego w najgorszym wypadku można się po nim spodziewać? Warto zwracać na niego uwagę? Nie mogłem znaleźć za dużo informacji o tym silniku i tej wersji Avensis.
Jeżeli chodzi o benzynowy silnik to raczej pod kątem gazowania. Na jaki silnik zwracać uwagę?
Jest sens gazować przy głównie miejskiej jeździe przejazdy 2-6km? Gdzieś znalazłem informacje, że często gaz nawet nie zdąży zaskoczyć i i tak ponad połowa jazdy na benzynie.
Wiem, że wątków trochę jest, trochę też poczytałem. Mam jednak trochę wątpliwości i chciałbym je sobie wyprostować uzyskując więcej informacji od posiadaczy.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-07-22, 23:48
1.6 (4A-FE), 1.8 (7A-FE) i tyle w temacie. Z gazem czy bez pojeżdżą bardzo długo. Dizla sobie odpuść, bo szkoda zdrowia. Stary dizel? Z tych lat (97-99) ma przejechane najmarniej 300tys. km i w cuda typu 170-200tys. km nie wierz.
Wysłany: 2013-07-24, 06:31
Jestem przyzwyczajony do diesla:) Czyli mimo starej generacji, nie mam się po nim spodziewać super wytrzymałości? Ehh... gdyby nie blachy w starym Mercedesie w201:/ 880k bez remontu (1 raz wymienione świece) i chodzi jak cud. -20 odpala bez niczego.
A w tych starych benzynach na jakie problemy opcjonalnie się nastawiać? Że piją olej to się spodziewam. Co z kosztowniejszych usterek w tych silnikach się zdarza?
Ostatnio zmieniony przez barryss 2013-07-29, 12:58, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2013-07-29, 13:01
Czy do kombi w ogóle na 1.6 jest sens patrzeć? Czy lepiej rozglądać się jednak za 1.8? Nie zależy mi na jakiejś wielkiej dynamice, ale żeby chociaż traktor dało się wyprzedzić:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum