Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 2009
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2013-05-14, 13:22 [Avensis T27] Poziom hałasu w kabinie Ave wagon rocznik 2009
Witam
Przymierzam się do zakupu Ave takiej jak w temacie ale jako posiadacz Corolki E12 mam już dosyć jazdy w hałasie na dłuższych trasach i dlatego mam pytanie do posiadaczy Ave czy problem z wysokim poziomem hałasu w kabinie występuje w tym modelu Ave, czy jest mniejszy od E12?
Jeździłem Oplem Astra 1,4 i był o niebo cichszy ale już Ford Fusion hałasował wewnątrz jak kombajn.
Piszę o tych modelach bo może ktoś miał z nimi do czynienia i może z nimi porównać swoją Ave?
- i wiem że są inne, cichsze auta ale do Toyoty mam zaufanie
Proszę o pomoc
Typ: Inne
Silnik: Inny
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2013-05-15, 06:24
Dzięki , trochę mnie uspokoiliście - silnik będzie benzyna , ale oczywiście przy zakupie jeszcze posłucham sobie tej "ciszy"
Podczas jazdy próbnej, przed zakupem człowiek zawsze jeździ ostrożnie bo niepewny jest nowego auta a potem tylko problemy - no może tylko plus że potem w aucie nie słychać narzekań żony
Patrząc po dacie pewnie jesteś już właścicielem nowej Avensis
Do niedawna byłem posiadaczem Corolli E12 1,6 fakt hałas niemiłosierny Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Avensis 1,8 T27 i muszę przyznać, że to dwa różne auta. Przesiadając się do Avensis na twarzy pojawia się uśmiech, który pozostaje przez całą drogę . E12 to przepaść w porównaniu z T27. Znam również negatywne opinie odnośnie T27, w porównaniu np z Oplem Vectra, ale dla mnie ten samochód jest idealny .
Nie mnie to oceniać, nie miałam vectry. Ojciec kolegi przesiadł się na Avensis z Vectry no i właśnie tak stwierdził . Ja muszę przyznać że, w końcu słyszę szum powietrza a nie silnik, jak w co by nie mówić poczciwej Corolli.
Mialem okazje jezdzic jako pasazer vectra z 2008r 150cdti, mazda 2.0136 konna i moim mondeo starszym 2.2 z 2005r.
Po przesiadce na avke 2.2 150KM nie slychac silnika do 2,5 tys obr. jak dla mnie a potem juz chodzi prawie jak benzynka to nawet przyjemne
Na postoju tak, w drodze raczej nie. Diesel pracuje przy niższych obrotach, na postoju może być głośniejszy, ale wraz ze wzrostem obrotów benzyna robi się coraz głośniejsza, a hałas generowany przez diesla nie nasila się aż tak bardzo.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-19, 20:09
Bzdury i nic więcej. Takie teksty to mogłeś pisać o T25 ale nie o T27 gdzie seryjnie jest skrzynia 6-cio biegowa i obroty silnika przy prędkościach autostradowych są poniżej 4tys.
Kupiłem w grudniu 2013 nowego sedana 2,D. Jeśli chodzi o silnik, to praktycznie go nie słychać. No może trochę jak jest zimny.
Natomiast problem widzę w hałasie nadwozia przy wyższych prędkościach 140 -150 km/h. Porównuję to z Octavią, która była zdecydowanie cichsza. Po przesiadce z Octavii masz wrażenie że okna w Avensisie są niedomknięte.
Zgłosiłem temat w serwisie, to mi powiedzieli że auto jest zgodne ze specyfikacją i nic nie można zrobić.
Czy ktoś z forumowiczów ma zainstalowane owiewki i może się wypowiedzieć na temat ich wpływu na hałas generowany przez przepływ powietrza w okolicach okien?
Witam, ja z kolej kupił em 2.0 benzyna i uważam , ze auto jest ekstremalnie ciche nawet przy prędkościach autostradowych 140-150km/h ...miałem wczesniej mondeusza 2,2 i cisza w Ave jest niemilosierna..:-)
Może zwróć uwagę na stan i halasowanie opon bo zdaje się ze wygluszenie nad koli nie jest w tojocie najlepsze...
Może to ze masz kombi coś zmienia. Chociaż zawsze mówiono mi ze kombi to więcej hałasu.
Ewidentnie hałas w moim aucie to świszczenie wiatru na wysokości szyb, a nie opony czy nadkola.
Jak mi jeszcze powiesz że jesteś zadowolony z systemu nagłośnienia to zacznę podejrzewać że mamy inne auta, mimo tego samego rocznika.
Delux [Usunięty]
Wysłany: 2014-01-08, 20:53
Proponuję się przejechać inną z tym samym silnikiem i wtedy będziesz miał porównanie czy masz głośno.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum