Wysłany: 2013-04-29, 22:12 [Avensis T22] Nowe sprzęgło do Ave T22 2.0 TD ct220
Witam
Chiałbym zasięgnąć porady kogoś kto ma lub miał takie auto jak moje i wymieniał sprzęgło. Moje chyba się kończy szarpie przy ruszaniu, ciężko pracuje pedał i czasami jeździ jak automat zwłaszcza na 3 biegu i pedale w podłodze.
Noszę się z zamiarem kupna komletu marki STATIM czy kotś miał do czynienia z tą firma i jej sprzęgłami? Na innych forach opinie są powiedzmy podzielone ale na temat innych marek też są zdania podzielone.
p.s. jeśli kots sam wymieniał sprzęgło w tym modelu to pomocne uwagi na temat wymiany mile wskazane
No w sumie to słychać takie terkotanie ale zauwazyłem że nasila sie gdy auto stoi lekko pod górę. Słychac to ale jak nasłuchiwałem w kanale to raczej to słychac gdzieś z prawej strony a nie od strony skrzyni. Napewno słychac łożysko bo gdy wciśnie się pedał sprzęgla to jest ciszej. A robiłeś sprzęgło może sam kolego i możesz mi udzielić jakiś wskazówek co by mi ułatwiło robotę. Zastanawiam się bo mam drugi garaż z podnośnikiem kolumnowym i wydaje mi się że na nim było by chyba łatwiej.
Typ: Avensis T22
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 1998
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 17 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-05-02, 22:10
Etapy wymiany sprzęgła:
1. demontaż półosiek (lewa strona- odkręć śrubę centralną półośki w piaście, następnie gumową osłonę ośki przy skrzyni biegów i dwie śruby łączące zwrotnicę z mcpersonem i wysuń wieloklin ośki z piast potem ze skrzyni, drugą stronę robisz tak samo tylko dochodzi jeszcze dodatkowo demontaż podpory półośki)
2. demontaż wszystkich rur intercoolera
3. rozłącz cięgna i elektrykę od skrzyni
4. odkręć w całości wysprzęglik
5. podwieś silnik
6. odkręć przednią i tylną poduszkę przy skrzyni (najlepiej śruby bezpośrednio przykręcone do skrzyni)
7. odkręć belkę dolną
8. odkręć śruby mocujące silnik ze skrzynią
9. odkręć poduszkę od strony nadkola i można próbować rozłączać
i to chyba wszystko z tego co pamiętam.
Wielkie dzięki widzę że lepiej będzie na kanale z uwagi na to że mogę podwiesić silnik do sufitu. A jeszcze zapytam czy są jakies tam egzotyczne śruby i trzeba mieć odpowiedni klucz?
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 43 Dołączył: 16 Mar 2013 Posty: 17 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2013-05-03, 10:12
Dokładnie tak, ja to miałem dodatkowe atrakcje bo nie miałem kanału, a no i oczywiście przy ściąganiu i wkładaniu skrzyni przyda się dodatkowa para rąk, a nawet dwie.
Klucze potrzebne: głównie to 14, będą też potrzebne 10, 12, 17, i klucz do odkręcenia półośki w piaście ale nie pamiętam jaki (chyba 32 tylko jakiś najlepiej firmowy i przedłużka do klucza bo te śruby sprawiły mi najwięcej problemów, jedną nawet musiałem potraktować palnikiem). Najlepsze będą dwa rodzaje kluczy: nasadowe na grzechotkę oczywiście z przedłużką i oczkowe najlepiej grzechotkowe.
Wysłany: 2013-05-04, 07:56
Mi wymiana zajęła 1dzień i ok 3h następnego dnia. Brak kanału, którego dało się odczuć zwłaszcza przy zakładaniu skrzyni, trudności z odkręceniem śruby w piaście(ukrecona grzechotka potem jej spawanie) zrobiły swoje.
Operacja się udała a pacjent przezył
Aisin założony olej w skrzyni wymieniony na MOTUL 300 75w90, płyn w wysprzęglikiu również. Biegi zmieniają sie palcem a sprzęgło pracuje jak by się wciskało sam pedał ;D Po prostu PYSZNIE.
[ Dodano: 2013-05-12, 13:13 ]
Mogę jeszcze powiedzieć że z uwagi na to że robiłem auto na podnosniku nie musiałem opuszczac belki przedniej. Nie trzeba też odkręcać podpory półosi z prawej strony. Do śrub półosi klucz 30 i dłuuga przedłużka ewentualnie elektryczna opalarka i temp 285 st załatwia sprawę pod warunkiem że od razu wymieniamy łożyska kół.
Dodatkowo powiem że Toyota na pierwszy montaż używała sprzęgieł marki Valeo. Okazało sie że miałem jeszcze sprzęgło oryginał Toyota a z drugiej strony docisku i tarczy Valeo Potwierdziło mi to tylko orginalny przebieg auta po zakupie czyli 252 tyś. sporo wytrzymało.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum