Wysłany: 2013-04-14, 07:59 [Avensis T25] turbo nie działa !kontrolki vc+trc off+engine
[b]posiadam avke 2005 rok 2 d4d!!!dzisiaj wracając z pracy podczas przyspieszania na zimnym silniku wcisalem pedał dosyc szybko i turbo sie wyłaczyło oraz zapaliły sie kontrolki ||(temat)auto jechało tylko ze bez turbo!!!!!czesto jedac na zimnym siniku miałem tzw turbo dziure, czyli na około 2000 obrotow auto jakby przytykało ale po upływie 2 sekund turbina zaczynala dzialac i czuc bylo przyspieszenie!!!!dodam ze ta pzrerwe miałem tylko na zimnym silniku przy pierwszym przyspieszaniu!!!!tym razem autko przytkało i po 2 sekundach zapalily sie kontrolki najpierw engine i po chwili sc+trc off i zero przyspieszenia z turbiny!!!!!dodam ze na ciepłym siniku nigdy nie miałem problemów, tzn dobrze przyspieszało zero czarnego dymu,zadnych gwizdow z turbiny!!!
prosze o porade co to moze byc!!!!!!!
probowalem znalezc podobny temat ale wszysko jest o ciepłym silniku (egr)
Pewnie zacierają się łopatki(kierowniczki) turbiny,lub sztanga,która je otwiera.Może być również elektrozawór sterujący turbo.Komputer odczytuje błąd turbiny i ją wyłącza.Po wyłączeniu i ponownym włączeniu zapłonu problem zanika? Na You Tube masz filmy na których zobaczysz zasadę działania turbiny o zmiennej geometrii.oraz filmy z naprawy-czyszczenia łopatek.na demontaż,montaż,czyszczenie zarezerwój pół dnia. I nie ,,depcz" zimnego diesla,bo to nie zdrowo....
dzieki !!!!!zapomniałem dodac ze juz raz mialem taki przypadek 1.5 roku temu!!!!!kolega tylko przyjechal z komputerem i zkasowal blad i to wystarczyło!!!!mam nadzieje ze tym razem tez to pomoze!!!!!!
witam ponownie!!!dzisiaj sie przejechałe z zapalonymi kontrolkami i wszystko było ok wiec postanowiłem skasowac bład!!!odłaczyle akumulator na parenascie minut i kontrolki scv+trc off+engine zniły!!!!po tej operacji pojezdzilem troche dosyc ostro i nic narazie nie wyskoczyło!!!!wiem ze to tylko na jakis okres i wiem ze cos w mojej avce kest nie tak jak powinno byc!!!pojezdze troche i zobacze co dalej!!!!!!
pytwnie moje jest nastepujace:ile mechanik moze chciec za wyczyszczenie tych łopatek!!!!mieszkam w anglii?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
dziekuje za zainteresownie sie moim problemem:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum