Typ: Inne
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 1111
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2013-04-03, 21:58 [Avensis T25] Czy gaz do miasta do dobry pomysł ?
Witam , trochę przeczytałem tematów na temat gazowania , ale nie znalazłem takiej informacji . Może to zdawać się dziwne ale...
Mianowicie myślę nad zmianą samochodu właśnie na Avensis T25 z silnikiem 1.8 . Problem zaczyna się kiedy przeliczę ile robię kilometrów miesięcznie . Oczywiście fachowe zagazowanie powinno problem rozwiązać , ale... No właśnie , chodzi o to że w dużej mierze autem będzie dojeżdżała żona do pracy 3-4 km w jedną stronę , plus odwożenie i odbieranie dziecka z przedszkola 1.5-2 km.
Oczywiście będą tez większe przebiegi jednorazowe , ale takie będą stanowiły nawet 50% użytkowania .
I tu pytanie , po jakim czasie załącza się wam gaz? żebym nie wydał ze 3000 na instalacje a potem okaże się że jeżdzę na niej tylko 50 % przebiegu . Czyli ekonomia żadna
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-04-03, 22:34
Przełączanie zależy od temperatury silnika a tą możesz ustawić. Minimalnie to jest 20* ale nie każdy silnik to zniesie i będzie gasnął przy przełączaniu. W przypadku minusowych temperatur bardzo możliwe jest, że połowę dystansu albo i więcej będziesz jeździł na benzynie. To dobrze dla wtrysków ale słabo dla zwrotu inwestycji.
moje auta accord jak i avensis oba jeżdżą w miescie na bardzo krótkich odcinkach i wlasnie jednorazowe wieksze wypady i w accordzie zalozylem gaz i tam mi sie meeega szybko przełącza na gaz a jest ustawione 30st C i gdybym nie zalozyl gazu to bym płakał pod dystrybutorem bo jeżdżąc na krótkich odcinkach pali mi około 14L gazu, mam nadzieje ze jak zaloze do toyki to tez tak szybko będzie się przełączać na gaz, bo jeśli będzie tak jak w mojej byłej astrze G to będzie troche kiszka a tam bylo na 20st C ustawione ale toyka zakupiona jest z myślą na parę lat jeżdżenia wiec tak czy siak instalacja sie zwróci i na siebie zarobi nawet przy małych przebiegach rzędu do 10 tys km rocznie
do 2.0 D4 gaz założyć sobie można ale na nim jeździć nie będzie przynajmniej na chwilę obecną. Ten silnik posiada wtrysk bezpośredni do cylindrów a nie tak jak większość aut do komór dolotowych.
ale przeciez są firmy które zakładają gaz do silników z bezpośrednim wtryskiem paliwa tylko koszt montazu wysoki i przy tym nadal ze 20% bedzie palić benzyny a 80% gazu
Kolego Pawel.xl pozwól że wtrącę swoje. Zakładaj LPG, ja tak zrobiłem w moim autku 1.8, koszt założenia u gazownika autoryzowanego 2450zł(cena na dzień 25 październik 2013 r). Co do oszczędności to policz sobie cykl mieszany( miasto + trasa) zbiornik 40 litów gazu starcza mi na 365 km. Czyli 90 zł mnie to kosztuje. Temperatura przełączania z Pb na LPG 40 stopni, czyli sprawdzane jazda w temperaturze zero stopni, przełącza się na gaz po minucie jazdy. Ja tam bym zakładał LPG
_________________ Jak mawiają szofery,, jak się koło kręci to i się g***o przyklei"
krzysiek6210 [Usunięty]
Wysłany: 2013-11-29, 20:13
Założyłem ok rok temu gaz do 1800cm3, przejechane ponad 20 000 tys km - póki co OK.
Cena 2400 zł za instalację STAG.
Przełączenie na gaz przy 20 lub 30 stopniach - chyba.
Jakieś do góra 2 minut jazdy.
Spalanie na krótkich trasach ok 10l gazu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum