Wysłany: 2013-02-27, 12:26 [Avensis T25] Kluczyk typu scyzoryk do Avensis
Witam,
postanowiłem zmienić klucz do mojej Tojki na taki typu "scyzoryk"
Wiem że jedni uznają że nie ma się co zniżać do poziomu kluczyków grupy W... albo szpanować gadżetami.. kwestia gustu.
Mój kluczyk wyglądał tak jak na załączonej grafice.
Jednostronna bruzda, prawie symetryczny.
Przekopałem całe allegro i ościenne portale w poszukiwaniu grotu i obudowy i znalazłem kilka możliwości.
Aby nie było kryptoreklamy podpowiem że na Alleg... można znaleźć obudowę w którą przekładamy tylko kostkę z elektroniką z oryginalnego klucza.
Trzeba szukać pod markami Toyoty i spokrewnionymi - moja obudowa domyślne była od Lexusa - pasuje idealnie a na życzenie sprzedający dał znaczki Toyoty.
Najciężej jest z grotem...o ile obudowę znalazłem w 2 godzinki poszukiwań to grotu nie było nigdzie. Pisałem do wszystkich oferentów grotów na allegro i albo nie odpowiadali albo odpisywali że nie ma i nie widzieli takowego. Gdzieś znalazłem info że to grot numer 47
Jednak informacja ta do niczego się nie przydała bo każdy sprzedawca numeruje sobie groty po swojemu.
Poszedłem do magików od kluczy ( Wrocław, teren marketu kaufl.... ) i ci dorobili mi taki grot na żywca z innych kluczy - wirtuozi klucznictwa - wzięli tylko 35 zł za całość - dorobienie, nacięcie i montaż. Polecam. Dorobiony nie jest identyczny - ma bruzdy po obu stronach, ale pasuje i otwiera, zamyka, odpala auto bez problemów.
Finalnie wszystko śmiga jak należy.
Samą obudowę względem jakości materiałów i wykonania oceniłbym na 6 w skali do 10 , pewnie robiona w Chinach, ale nie razi tandetą. Powiedzmy że jakość do ceny jest ok.
kluczyk tojota avensis.jpg szkic grotu z wymiarami
Z elektroniką żadnego zachodu, bo to jedna "kostka" zamknięta, nie ma nawet tego jak uszkodzić przez przypadek. w Oryginalnym kluczu jedna śrubka - potem połowę obudowy lekko w tył i do góry jednocześnie. W scyzoryku dwie śrubki. Gumek do przycisków nie trzeba tych od scyzoryka, te z pilota wystarczą.
Grot osadzony małą "tulejką" którą trzeba wypchnąć, jakimś gwoździkiem, albo śrubokrętem torx malutkim. potem wcisnąć jak założymy nowy grot.
[ Dodano: 2013-02-27, 13:11 ]
Dla potomnych - jak się akcja skończy i zniknie w archiwaliach allegro to podam nazwę sprzedawcy : MONIKA_TT
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum