Wysłany: 2013-01-29, 04:36 [Avensis T25] Dziwne dźwięki podczas jazdy
Witam. Potrzebuję pomocy w odnalezieniu źródła dziwnego odgłosu podczas jazdy po osiągnięciu 90 - 100 km/h. Trudny do zlokalizowania odgłos zaczyna się uaktywniać po osiągnięciu 90 i niezależnie od wzrastającej prędkości z taką samą częstotliwością zaczyna buczeć. Wykluczam łożyska bo byłem już to sprawdzić, również to nie opony bo na letnich miałem to samo. Nie wiem w czym szukać jeszcze źródła. Po krótkiej wycieczce ze swoim mechanikiem stwierdził, że nie jestem właścicielem C klasy i zawsze coś będzie słychać takiego i wg niego to powietrze gdzieś wpada i powoduje taki odgłos.
Macie może pomysł innej diagnozy?
Proszę używać prawidłowego nazewnictwa tematów oraz predefiniowanych tagów (0x4B25A)
_________________ Obecnie: Toyota Avensis Kombi D-4D 2,0 116KM (1CDFTV)
W tym rzecz, że trudno określić bo za kierownicą słyszę prawe przednie koło a siedząc z tyłu słyszę gdzieś z tyłu. Rezonansuje dźwięk i nie wiem właśnie gdzie jest źródło odgłosu
Odgłos budzi się przy 90 jak wcześniej wspomniałem i nie ginie aż do 170 bo wyżej już nie sprawdzałem
ja bym posprawdzał uszczelki drzwi/szyb i szczelność samych drzwi, może coś się wygniotło (uszczelka) lub z jakiego powodu drzwi delikatnie odstają w górnej części. Nawet niewielka szczelina może powodować szum
Dzięki koledzy za podpowiedzi, ale sprawa wyszła. To mój pierwszy samochód i szczerze napaliłem się podczas zakupu i mam teraz niespodzianki :/ Autko miało konkretnego dzwona z prawej strony i zostało przygotowane tylko na handel Dlatego pojawiają mi się trzaski, świsty i pukania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum