Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 5 razy Dołączył: 06 Maj 2010 Posty: 65 Skąd: Lublin
Wysłany: 2013-01-14, 11:43
Ja polecam Liqui Moly TopTec 4300. Mam taki sam silnik i po wymianie Castrola na TopTec 4300 oraz zastosowaniu płukanki silnik pracował jakby ciszej i olej dłużej pozostaje czysty.
Kolego a nie bierze Ci oleju ten silnik? U mnie niestety spala w znacznej ilości. Niestety albo dodatkowe wydatki na dolewki albo wymiana silnika z wersji poliftowej.
Również dobrym olejem do tego silnika jest Motul 8100 Eco Energy.
Oba oleje mają odpowiednio niską wartość HTHS dla tego silnika. Gdzieś czytałem, że dla tego silnika odpowiednia wartość powinna wynosić do 3,5. Do tego silnika zalecane są oleje lekkiego biegu o obniżonej wartości lepkości wysokotemperaturowej więc takich szukaj.
ja zalałem 0w-20 amsoil jestem megazdowolony silnik tak jak by pracuje ciszej i chyba troszkę obniżyło się spalanie ale może to zbieg okoliczności. Kupiłem u dystrybutora adres mogę podać na PW w każdym bądź razie paczka była na drugi dzień. Mogę z czystm sumieniem polecić
Rok: 2006
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-03-26, 20:56
Drodzy forumowicze!
Moja avka, to także 1.8 vvti (stan silnika 106tys.). Jestem właśnie przed pierwszą (moją) wymianą oleju i wszystkich filtrów.
Proszę doradźcie mi jakiej firmy filtry wybrać. Gość w serwisie (nie w ASO) proponował firmę MANN. Na allegro zaś widziałem firmę Knecht.
Olej gość mówił, albo castrol edge, albo mobil s 5w-30. Który waszym zdaniem jest lepszy? czy to ma być syntetyk czy półsyntetyk?
Bardzo proszę o radę.
Serdecznie pozdrawiam.
Ps. Czy jest możliwe żeby nie było filtru paliwa?
Ps2. Czy może lepiej jechać do aso, ale pewnie koszt minimum 2 razy wyższy
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-03-28, 09:17
gurszczak napisał/a:
ja zalałem 0w-20 amsoil
Ale wiesz, że wlałeś olej, który nie jest przeznaczony do tego silnika ...
Zgodnie z wymaganiami producenta powinien to być 5W30 w odpowiedniej klasie...
Jak Ci się chce to możesz przesledzić ten wątek u Sąsiadów (długi)....
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2013-04-08, 21:00
Też mam pytanko : jaki ja mam wlać
Avensis 2006 1.8 1ZZFE przebieg 80k (nie wiem jaki mam aktualnie olej) . Z tym że mieszkam w Anglii i nie jestem pewien czy tu zalewa się takim samym olejem co w Polsce bo coś mi się kojarzy że zalewa się olejami o innych współczynnikach (zima max -10) ale mogę się mylić . Tutaj w większości wszyscy zalewają Castrolem ale z tego co czytam to Castrol nie cieszy się dobra opinia . Może warto przywieść olej z Polski będąc na urlopie.
PS. Czytałem ten posta u sąsiadów ale tam opinii jest multum . Na pierwszej stronie nic nie ma o oleju Motul a czytałem że podobno dobry.
Posiadam Avensis 1.8 benzyna z przebiegiem 90 tyś i czeka mnie wymiana oleju.Auto zalane jest Castrolem SLX 0W/30.Moje pytanie czy zostać przy oleju o tych samych parametrach,czy raczej zmienić na 5W/30,który jest dedykowany przez producenta?Z góry dziękuję za cenne sugestie i pozdrawiam.
Nadwozie: Sedan Pomógł: 15 razy Wiek: 52 Dołączył: 05 Lis 2010 Posty: 343 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-12, 09:03
Sajmi napisał/a:
Posiadam Avensis 1.8 benzyna z przebiegiem 90 tyś i czeka mnie wymiana oleju.Auto zalane jest Castrolem SLX 0W/30.Moje pytanie czy zostać przy oleju o tych samych parametrach,czy raczej zmienić na 5W/30,który jest dedykowany przez producenta?Z góry dziękuję za cenne sugestie i pozdrawiam.
Zalej 5W30 zalecanym przez producenta, ale nie Castrolem również zalecanym przez producenta ...
Cała dyskusja na sąsiednim FORUM http: // avensis . info
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2014-08-20, 09:14 [T25] 1ZZ-FE
A ja mam taki problem: auto z 2004 roku 1zz-fe (prawdopodobnie) i chiałbym zmienić olej: tylko nie wiem jaki był zalany w cześniej coś tam wyczytałem w księżce serwisowqej że Castrol GTX 10W40 ale to było w 2012roku. Podejżewam ż eten olej już był zmieniony, Czy moge teraz wlac 5W-30 taki jak zaleca Toyota ? ewentualnie co polecacie Liquid Moly czy Motula czy moze cos innego. Na razie ciężko stwierdzić czy silnik bięże olej bo mam go może ze 2 tygodnie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum