Wysłany: 2012-11-25, 22:01 [Avensis T25] Problemy z wbiciem biegu
Witam. Mam problem od jakiegoś czasu ze swoją ave T-25. Początkowo problem objawiał się brakiem możliwości wbicia biegu, który udało mi się usunąć odpowietrzając siłownik. Po tygodniu znowu coś się zaczęło dziać bo jak autko jest zimne to znowu strasznie ciężko wbić bieg. Po rozgrzaniu jakoś się to normuje. Podczas trudności z wbiciem biegu nie ma zgrzytów w skrzyni, ale ciężko wchodzą.
Miał ktoś z Was coś podobnego? Zapowiada to coś poważniejszego? Pojutrze wybieram się do mechanika w celu rozeznania w sprawie, ale jak to z mechanikami bywa mogą coś mi wkręcić a do fachowców z mechaniki raczej się nie zaliczam. Proszę o jakieś wasze przypuszczenia co to może być i czy zacząć zbierać w skarbonce większą sumkę
Dzięki Talrep za podpowiedz, ale czy to może zapowiadać wymianę sprzęgła? Dziś albo jutro wybiorę się do "fachowców" na Leszczynowej w Szczecinie podobno się znają na swojej robocie i pogadam. Ile przypuszczalnie może mnie kosztować wymiana sprzęgła (mam na myśli całość z dwumasą itd) oraz wymiana oleju w skrzyni?
A może ktoś ze Szczecina poleca inny zakład do którego mogę się udać z tym tematem?
_________________ Obecnie: Toyota Avensis Kombi D-4D 2,0 116KM (1CDFTV)
wymiana oleju to koszt 60-100zl sprzeglo z dwumasa to juz zalezy od czesci itp. pewnie kolo 1000 lub wiecej.
Ale jesli problem jest tylko na zimnym to zaczal bym od oleju
No to olej został wymieniony Zobaczymy co to zmieniło jutro rano. Mechaniol jednak po oględzinach powiedział, że na 99% to docisk i lepiej abym powoli zaczął odkładać kasiorkę Jednak co mnie zaciekawiło powiedział, że w moim przypadku wymianie podlega tylko tarcza, docisk i łożyska co w kosztach wyniesie mnie około 1,5 tys.
Możecie wyrazić swoją opinię na ten temat?
No jak pytałem to mówił że części oni zamawiają za 1150 zł bo ostatnio mieli klienta i akurat wie ile kosztowało. Więc nie wiem jakie sprzęgło by zamawiał. Wiem, że firmy AISIN a patrzyłem, że na allegro jest duża rozbieżność w cenach tej marki a nie znam się na tyle by je odróżnić.
Nie chciał bym też by mi wsadzili coś słabego co za rok mi znowu zacznie płatać figle. Macie sprawdzone jakieś już i możecie szczerze polecić?
Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 28 Wrz 2012 Posty: 134 Skąd: wrocław/sobótka
Wysłany: 2012-11-26, 22:28
jeżeli dwumas zostaje,to zestaw sprzęgła kosztuje,800 luk albo exedy,asin jest tańszy 580,ja większe zaufanie mam do luka,i taki jest tam montowany w orginale pozdr
No muszę podziękować Talrep bo chyba trafnie się wstrzeliłeś z olejem
Dziś rano jadąc do pracy rewelka zobaczymy co będzie się dalej działo czy to nie chwilowe, ale na chwile obecną wielkie dzięki. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum