Wysłany: 2012-10-24, 19:37 [Avensis T25] Pada Turbuna , czy moze wtryski ?
Witam wszstkich ponownie.
Chodz moj wczesniejszy problem z kopceniem nie zostal z do konca rozwiazany, zwracam sie z kolejna prosba do Was o pomoc poniewaz mysle ze to moze byc wszystko powiazane ze soba.
Do duzego kopcenia mojej Ave juz sie przyzwyczalem , ale
co jakis czas niestety [ok miesiaca] musze czyscic caly kolektor dolotowy i Egr[inaczej auto traci moc i czasami sie dlawi]. Sa strasznie brudne/okopcone. Najgorszy jest kolektor zawsze ok 5mm nagaru.
Jak myslicie co moze byc przyczyna tego ciaglego wyrzucania i przepalania oleju [ bo sadze ze to wlasnie przepalony olej napedowy]
Czy to pada Turbina czy moze wtryski leja ?
Dodam oczywiscie ze na kompie [nawet kilku przerobiem elektrykow] wszystkie parametry sa idealne.
Witam.
Tankuje tylko na Shell , Statoil [tylko gold i V-pover].
Wczoraj moj mechanik dodał jakis specjalny srodek czyszczacy caly ukald wtryskowy Luk..... cos tam. Potem autko pracowało ok 1 godzinki sa wolnych obrotach i na trase przegonic. Niestety
NIC SIE NIE ZMIENIŁO.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-10-26, 22:17
1. liqui moll -> dobrze że poszło
2. masz silnik 116 kuców (przed liftem) więc odpuść sobie paliwa "premium" - sa za "suche" dla tego auta /poczytaj forum tam jest to opisane/ - lej zwykłego diesla /oczywiście wg mnie/ z zachowaniem zasdy "dobrej stacji" /shell, bp, orlen/ - ja co do statoil /jakość paliwa/ mam złe doświadczenia zarówno w poprzednim aucie /benzyna/ jak i w "gnojowicy"
3. przeczyść jeszcze czujnik masowy powietrza - /jest w "rurze" za filtrem powietrza/ - sposób czyszczenia opisany na forum
4. oczywiście po tych czynnosciach trzeba podpiąć się pod kompa i nie tytlko wykasować ew. błedy/stre "błedy" ale równiez /jeśli są/ tzw. "zamrożone ramki"
"zamrożone ramki" co to takiego[sam nie wiem ale elektycy u których byłem chyba powinni to tez usunac]. Jesli chodzi o czujnik powietrza to czyszczony był juz wiele razy, tak jak egr kolektor i pozostałe rzeczy w poblizu.
[ Dodano: 2012-10-27, 10:50 ]
Przypomne ze zabieg czyszczenia musze powtarzac co ok miesiac bo spowrotem jest wszystko zawalone.
Typ: Audi
Silnik: Inny
Rok: 2016
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 53 Dołączył: 28 Wrz 2012 Posty: 134 Skąd: wrocław/sobótka
Wysłany: 2012-10-27, 15:47
do sprawdzenia podkładki pod wtryskami,może olej zaciągać,(tymienie i zatkany egr),najszybciej odkręcić korek i zobaczyć co się dzieje pozdrawiam do poczytania http://(zakaz reklamy)/viewt...=10443&start=25
Witajcie.
Dzisiaj moja ave stracila moc. Rozpedza sie tylko do 120km/h i to z wielkim trudem. Po wcisnieciu pedału gazu do spodu - brak reakcji.
Czy znacie kogos w poblizu Czestochowy kto sie mi moze pomóc.
Bede wdzieczny za info.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum