Wysłany: 2012-10-24, 14:41 [Avensis T22] avensis vs. avensis verso
Witajcie
Jestem tu nowy, tak samo jak nowy jest u mnie pomysł nabycia Avensisa.
O silniki nie pytam - wybór pada na benzyniaka. Diesel, jaka marka auta by to nie była, przy niewielkich przebiegach rocznych to tylko kłopot i żadna oszczędność a wręcz worek bez dna. Zwłaszcza z moim szczęściem
Potrzebuję auta dla rodziny więc zastanawiam się nad Kombi bądź Ave Verso. Wersja T22, na nowszą budżet nie pozwala. Generalnie z racji, że lubię gabaryty Vanów to skłaniałbym się do Verso, ale...
Właśnie, ale:
moje pytanie dotyczy różnic technicznych między avensisem a verso (wersje silnikowe; wyposażenie silnika - typu paski, filtry, pompy; zawieszenie).
Zasłyszałem gdzieś, że oba są na tej samej płycie podłogowej oraz że bardzo wiele części pasuje z jednego modelu do drugiego. Opinia ta jednak pochodzi od "speca" ogólnie od samochodów (z pewnej redakcji motoryzacyjnej), czyli przypuszczam, że nie do końca może znać się dokładnie akurat na Avensisach, zwłaszcza że model to nie nowy.
Sprawa wydaje się o tyle istotna, że T22 Ave Verso jest niesłychanie mało a co za tym idzie i rynek części zamiennych jest ubogi. Nie chcę kupić auta, do którego byle pierdoła będzie musiała być ściągana przez 2 miesiace i to nie wiadomo za jaką kasę.
Jeśli więc auto jest zupełnie odmienne technicznie od Avensisa Kombi to wybór zaczyna być prosty - kombiaków jest sporo, jest w czym wybierać jeśli chodzi o auta, a i części nie brakuje.
Jeśli zaś auta rzeczywiście mają wiele ze sobą wspólnego, to warto chyba się jednak zastanowić nad sprowadzeniem Ave Verso (te oferowane w Polsce to porażka, żenada, wielkie oszustwo itd) i cieszyć się fajnym przestronnym i solidnym autkiem, z którym nie będzie problemów, a jak już się pojawią to będę się mógł posiłkować częściami od zwykłego Avensisa
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum