Wysłany: 2012-08-19, 21:23 [Avensis T25] dymienie na czarno,brak mocy
opisuję objawy-przy obrotach 2000-2200 brak mocy,po nabraniu obrotów powyżej 2200 jedzie normalnie, ale pozostawiam za sobą czarną chmurę dymu-kolega jadący za mną stwierdził,że wiedział kiedy zmieniam bieg,bo za każdym razem pojawiła się chmura dymu,ponadto na wolnych obrotach jest zamulony,wcześniej tak nie było.Nigdy nie czyściłem zaworu egr.Moje pytanie czy mogę narazie ograniczyć się do czyszczenia zaworu egr czy też muszę wyczyścić cały kolektor.Pomóżcie.Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi.Paliwo leję zawsze BPUltimate.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-08-19, 22:13
1.
PODSTAWA - czyszczenie egr
2.
przy okazji przeczyść przepływomierz powietrza (jak odepniesz filtr to jest na rurze odchodzącej od pokrywy)
- opis czyszczenia w obu przypadkach - funkcja szukaj
3.
odpuść sobie ULTI jest za "suche" dla d4d 116 K (też już o tym było na forum) - wlej "normalną" ropę i ew. dodaj "uszlachetniacza" (również poszukaj na forum jaki jest najlepszy - chyba z tego co pamiętam wyszło LM lub specyfik z ASO - ale poszukaj)
ew. podpiąć kompa i sprawdzić czy nie ma błędów ew. zamrożonych ramek (raczej nie powinno być bo by CHECK'a wywaliło - ale....)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum