Wysłany: 2012-07-27, 16:08 [Avensis T25] falujący sygnał radia
Witam jestem nowy na forum więc mogę się trochę motać Toyoty Avensis Verso d4d - od nie dawna szczęśliwy posiadacz... :-> Mój problem wiąże się z tym że podczas jazdy sygnał radia faluje mimo, że zamontowałem wzmacniacz antenowy... jak na razie przy tym upale nie mam już siły grzebać dalej... zastanawiam się gdzie tkwi problem... czy ktoś miał podobny przypadek?! proszę o jakieś porady...
Witam. Dokładnie nierozumiem co znaczy falowanie radia czy np. radio ma przez 5 sekund sygnał a przez 10 i jaki jest dokładnie problem . Napisze o swoim problemie i o spostrzeżeniach. AVE kupiłem z zamontowanymi pseudo ksenonami marki CHRL i jak jeżdżę bez zapalonych świateł mijania radio gra ok. Po zapaleniu <<ksenonów>> w głośnikach słychać przez chwile buczenie jak startują przetwornice i zasię radia spada. Żeby zaradzić problemowi kupiłem diodowe światła do jazdy dziennej i uważałem że problem mam z głowy. Niestety pomyliłem się bo po zamontowaniu CB radio okazało się że przetwornice zakłucają fale radiowe bo muszę bardziej skręcić filtr na radiu żeby nie szumiało, diodowe światła też delikatnie szumią w CB wiec wszystko ma wpływ . Zastanów sie jakie masz urządzenia w swoim aucie czasami zużyta szczotka na jakimś silniczku np. wycieraczki, klimatronik , włanczajaca sie na pewien okres potrafi skutecznie zakłócić radio. Wpływ ma ukształtowanie terenu a słaby zasięg stacji radiowej więc życzę powodzenia podczas szukania usterki i jak znajdziesz to napisz co było przyczyną . Być może przyczyną jest uszkodzenie jakiegoś elementu elektronicznego wzmacniacza lub czegoś w radiu. Najłatwiej byłoby zamienić na początku radio ale z tym może być problem.Powodzenia.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-08-01, 23:55
grzegorz1975 napisał/a:
po zamontowaniu CB radio okazało się że przetwornice zakłucają fale radiowe bo muszę bardziej skręcić filtr na radiu żeby nie szumiało
Skąd zasilasz CB? Akumulator czy zapalniczka? Do czego mocowana antena i jakiego typu?
grzegorz1975 [Usunięty]
Wysłany: 2012-08-04, 11:26 Falujący sygnał radia
CB zasilam z gniazda zapalniczki podobno lepiej zasilać bezpośrednio z akumulatora ale jeszcze nie wypróbowałem muszę poszukać gdzie najłatwiej przepuścić przewód. Antenę mam mocowaną na środku dachu na magnes. Długość to ok 1,7 m z cewką. Za wszelkie rady jak można pozbyć się zakłóceń i zwiększyć zasięg będę wdzięczny. Pozdrawiam.
Z tego co zaobserwowałem radio tak zachowuje się w mojej miejscowości a gdzie indziej spisuje się dobrze... Raz sygnał jest mocny i wyraźnie słychać dźwięki w radiu a raz dochodzą do tego szumy i dźwięk robi się słaby...
Jeżeli radio gorzej odbiera tylko w twojej miejscowości być może winą jest słaby sygnał . Podczas codziennych dojazdów do pracy mam podobny problem z zanikającym sygnałem np. rmf ale jeździmy citroenem , oplem i toyota i jedynie audi nie ma żadnych zaników a są zamontowane fabryczne radia . Wniosek nasuwa się sam . Musisz z tym żyć lub słuchać mocniejszych stacji, samo życie. Pozdrawiam.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum