Typ: Avensis T22
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2001
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-05-15, 23:48 [Avensis T22] Utrata dolnego zakresu mocy d4d
Witam wszystkich.
Mam problem ze swoim Avensisem D4-D z 2001 roku. Podczas jazdy nagle silnik stracił cały dół zakresu mocy. Bardzo ciężko jest ruszyć z miejsca, silnik nie ma siły i często gaśnie. Jak uda mi się auto rozpedzić to od ok 2500 obrotów idzie jak burza. Poniżej tej prędkości kaplica. Nie zapala się Check Engine, nie dymi, na wolnych obrotach pracuje bez zastrzeżeń , zapala bez najmniejszego problemu, na luzie wkręca się normalnie. Ciekawostka jest taka że na wstecznym biegu rusza normalnie, ale może to tylko kwestia przelożenia w skrzyni biegów. Sprawdzałem EGR jest ok, Czyściłem zawory SCV, miałem zastrzeżenie do zielonego więc wymieniłem na nowy i nie ma poprawy. Sprawdziłem turbosprężarkę, nie ma się do czego przyczepić.
Pomóżcie proszę
Nie wiem czy to Ci coś pomoże ale osoba od której kupiłem swoją avensis też miala problem z brakiem mocy (niestety nie wiem czy równie poważny) ale auto odstawił do ASO Toyoty w Lesznie i tam stwierdzili że dwumas jest na wykończeniu, po wymianie (już 12 tys) auto chodzi jak marzenie. Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum