Wysłany: 2012-04-11, 14:35 [Avensis T25] dziwny dzwięk "pompowania" po zapale
Witam.
Ponieważ jestem nowy na forum i nie za bardzo wiem w jakim dziale umieścic mój problem proszę o wyrozumiałośc.
Ewentualnie o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce.
Mam t25 d-4d z 2004 r.
Od jakiegos czasu po zapaleniu silnika słyszę w okolicach deski rozdzielczej dzwięk tak jak by "pompowania przez pompkę" trwa to przez kilka sekund ok 5-7 sek i zanika. Jest to dzwiek przypominajacy pompowanie elektryczną pompką materaca - dlatego właśnie tak to nazwałem.
Bardzo proszę jeśli ktos miał podobne objawy o informację czego to może dotyczyc, żebym się uspokoił ewentualnie wiedział na co się szykowac. Podejrzewam ze moze to byc pompka w klimatroniku albo nie nabity klimatronik. Jednak pewnosci nie mam bo sie na tym nie znam. Będę bardzo wdzięczny za pomoc-pozdrawiam
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-04-11, 16:22
najprawdopodobniej "uzbrajanie" ABS - już było "roztrząsane" na forum
spróbuj trochę poszperać - chyba w temacie wątku było "dziwny odgłos...." czy coś takiego
Uzbrajanie ABS- szczerze mówiąc nie mam pojęcia co to może znaczyc. Jęśli wiesz to proszę o sprecyzowanie odpowiedzi.
Polatałem trochę po tym forum i znalazłem (gdzie niegdzie) – ale bez żadnych konkretów-że sprężarka klimatronika może wydawac jakis dziwny dzwięk jak klimatronik jest pusty i tak się zastanawiam czy to może być to. Jeśli ktoś miał podobną sytuację proszę o pomoc.
Sprecyzuj kiedy pojawia się dzwięk.
po przekreceniu stacyjki?
po zapaleniu silnika?
przy wlaczonym A/C?
przy wylaczonym A/C?
ABS uzbraja sie po przekreceniu stacyjki przed zapaleniem silnika, a sprezarka raczej bedzie wydawac dzwieki jak bedzie wlaczona klimatyzacja (no chyba, ze padniete jest sprzegielko ale to inny dzwiek).
Po opisie, ktory podales raczej ciezko bedzie ci pomoc, gdyby to byla jakas typowa przypadlosc to juz pewnie by ktos sie odezwal.
Nagraj moze film, w ktorym wystepuje ten dzwiek i wrzuc na jutuba, bo pompki moga wydawac rozne dzwieki
Kadafi, Mam to samo od pewnego czasu i...
Nie zawracam sobie tym głowy. Nie wiem co to jest ale u mnie pojawiło się po założeniu odtwarzacza CD. Stawiam wiec na radio CD lub coś z nawiewem (rozbierałem panel środkowy więc może coś przestawiłem). Dzisiaj z ciekawości odłączę radio i sprawdzę. U mnie dźwięk pojawia się przed zapłonem ale to pewnie dlatego, że przekręcam kluczyk i czekam na uzbrojenie poduszek i innych rzeczy zanim odpalę. Nie wiem czy robisz to samo.
Proste rozwiązanie jest najtrudniejsze do znalezienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum