Wysłany: 2009-09-19, 14:23 [Avensis T22] olej silnikowy kapiacy z intercoolera
mam problem z intercoolera kapie mi olej silnikowy i to w sporych ilościach nie bardzo wiem co może być przyczyna może to sama chłodnica od powietrza pada i sprężarka przez to wyciąga olej proszę o pomoc
maciek, jeśli - jak piszesz - w sporych ilościach, to dobrych wieści nie mam. Najprawdopodobniej musisz regenerować, lub wymienić turbinę. To ona puszcza oliwę do dolotu. Niebawem możesz się spodziewać niebieskich/białych obłoków dymu z rury.
Dokładnie turbinka jest w fatalnym stanie, ale wcześniej sprawdź szczelność przewodów Intercoolera, bo być może, że przez nieszczelny układ turbinka dostała po tylku
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
doszlo mi jeszcze to ze samochod nabral mocy choc wyciagal tylko 164(ksiazkowe)to teraz bez problemu jechal 180 i ma ogromne przyspieszenie za to jak szybko zwalniam po dluzszej jezdzie to przy malej predkosci lekko szarpie
Coo. Avensis 164 ma v-max ??? Ja osobiście swoją ciągnąłem 200. A książkowe V-MAX ma 195.
Widać, że nie ma wcale mocy.
Czynności są takie:
oddajesz turbinkę do regeneracji (nie kupuj nowej ani używanej, gdyż w Dieslu D-4D 2.0 były w turbinach Garetta awaryjne wirniki i kazda jedna nowa czy używana ma tą wadę po regeneracji wada zniknie)
czyścisz Intercooler oraz jego przewody oraz sprawdzasz czy osłony, które doprowadzają powietrze do IC nie są uszkodzone
Po tym zabiegu masz autko jak nowe ciągnące książkowe 195...
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum