Witam serdecznie. Mam spory problem bo wsiadam do Toyoty a tu nagle trzy kontrolki się palą (silnika, abs, ręcznego). Brak podświetlenia panelu, brak kierunkowskazów, nie działają wycieraczki i elek. szyby, brak dzwięku czujnika podczas cofania i nie podświetla nawiewu który też nie działa. Swiatła działają, stop też, radio normalnie, samochod pali normalnie, płyn chłodniczy i hamulcowy jest, olej ok. O co może chodzić?
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-03-11, 09:27
vojtaspl napisał/a:
O co może chodzić?
primo - sprawdź bezpieczniki (skrzynka znajduje się nad pedałem sprzęgła - dość trudny dostęp)
secundo - odepnij na 10 min. klemę + od baterii,
i problemy masz raczej z głowy
Wg mnie to może być jakaś pierdoła - na początek trzeba sprawdzić bezpieczniki i wtyczki wszelkiego typu. Wygląda tak, jakby jakaś kostka się gdzieś odpięła.
dzięki panowie za podpowiedzi. Dziś sprawdzę bezpieczniki, jak nie znajde nic to na kompa będę mógł jechać dopiero za tydzień (trudna sytuacja bo jestem w niemczech). Jak znajde rozwiązanie to napisze. (ps. kiedyś byłem w serwisie Bosch w niemczech i chcieli mi turbine wymieniać za sporo kasy, a okazało się że EGR trzeba było wyczyścić za grosze. Dlatego za tydzień podjade do polskiego mechanika).
Witam Was ponownie.. problem nadal trwa bo mechanik będzie dopiero za tydzień. Ako odłączałem i nic nie pomogło. Bezpieczniki wszystkie całe (nawet jeden z pod maski zgubiłem, ale to był chyba zapasowy). Coś nowego, STACYJKA. Przed awarią ciężko wkladało się kluczyk do stacyjki, więc poszarpywałem i wchodził. Znajomy powiedział, że moim problemem może być stacyjka. Wziąłem więc zapasowy kluczyk i ten wchodzi w stacyjke jeszcze gorzej wręcz na siłe, a na początku przy kupnie obydwa wchodziły jak w masełko. jeszcze tydzień i mam nadzieje, że będę wiedział co dolega....
:?:
[ Dodano: 2012-03-26, 09:29 ]
Problem rozwiązany. Otórz rano (było wilgotno, rosa itp.) wsiadam a tu niespodzianka bo wszystko dzialało i paliła się tylko kontrolka silnika. Na komputerze okazalo się że to alternator. Dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
Witam, mam problem w T25 D4D dosyć podobny do przedstawionych powyżej zapaliły mi się kontrolki (obrys silnika) check engine oraz TRC OFF oraz VSC po podłączeniu do komputera pokazało błąd "wstępnego dogrzewania silnika" silnik był zimny więc nie dziwiło mnie to ale po skasowaniu przejechałem jakieś 400 km i było oki i na zimnym i ciepłym silniku ale problem zaświecił się ponownie po 2 dniach przy rozgrzanym silniku komputer podczas podłączenia znów wyświetlił problem "wstępnego dogrzewania silnika" i już nie wiem co o tym myśleć przy zimnym tak, ale przy gorącym? dogrzewanie? no i te kontrolki TRC i VSC ? Co robić ?
[ Dodano: 2013-01-02, 21:41 ]
Wymieniłem świece i po kłopocie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum