Typ: Inne
Silnik: 1.4 benzyna
Rok: 2015
Nadwozie: Hatchback
Wysłany: 2012-02-26, 20:56 [Avensis T25] chwilowy brak mocy przy ok. 1800 obr.
w D-4D 116 KM mam bardzo dziwny objaw...
występuje on (głównie jest wyczuwalny) na 2-im i 3-im biegu podczas rozpędzania;
auto przy ok. 1800 obr. auto traci moc na chwilkę-wolniej się rozpędza (nie dławi się), po czym następuje "kopnięcie"...
gdy ujmę delikatnie gazu i dodam to jest lepiej...
gdy mocniej wcisnę na gaz od razu to mniej jest wyczuwalne to "przytrzymanie" silnika...
czy to brudny EGR ?
(komputer nie wykazuje zapisanych błędów)...
dodatkowo zauważyłem, że obroty na biegu jałowym mam raz ponad "kreską" wyznaczającą 800, a czasami poniżej "kreski" wyznaczającej 1.000...
dopiero po chwili na biegu jałowym obroty zmniejszają się...
dodam, że nie występuje "falowanie"...
_________________ ...miałem kiedyś "japończyka"...
...chętnie pomogę na forum...w jego sprzedaniu...
Wyczyść EGR jak tego nie robiłeś, wyjmij przepływkę oczyść w izopropanolu lub kup preparat LM do przepływek i wyczyść. Możesz mieć też delikatną nieszczelność miedzy obudowa filtra a IC. posprawdzaj opaski.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Miałem identyczny objaw, poniżej 2k obrotów na 2 lub 3 biegu po wciśnięciu pedału gazu brak mocy. Po tygodniu siadło turbo, po wejściu na obroty wyższe niż 2,5k strasznie dymił do 100km/h zbierał się jak bym ciągnął jeszcze wóz z węglem wiecej nie dało się wyciągnąć. Dzisiaj wyczyściłem EGR i pomogło.
_________________ TOYOTA - GWARANCJĄ NIEZAWODNOŚCI
mimo wszystko warto zarejestrować się na avensisklub
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum