Wysłany: 2012-02-19, 15:18 [Avensis T25] Telefon - fabryczny czy nie?
Witam wszystkich!
Przekopałem forum i nie znalazłem niestety tematu, ale do rzeczy. W moim Avensisie z 2007 roku - wersja kombi mam instalacje telefonu i ostatnio wpadłem na pomysł żeby ją uruchomić. I tu pojawił się problem bo nie mogę się do tego dobrać. W załączeniu przesyłam ogólny obrazek z wnętrza - czy w Waszych autach też jest coś takiego? Czy macie jakieś instrukcje obsługi (bo w normalnej nie znalazłem o tym ani słowa) albo namiary na to urządzenie, jak działa i czym właściwie jest?
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Wagon Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Mar 2011 Posty: 198 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-19, 17:03
tomalm napisał/a:
W moim Avensisie z 2007 roku
Witam.
A skąd auto przybyło ?
To nietypowa i nie firmowa (raczej nie z Polski) konsola z zamontowanym aktywnym/biernym (?) uchwytem telefonu komórkowego. Jeśli aktywny, gdzieś w okolicach szyby czołowej powinien być mikrofon, a głośnikiem np. standardowe wyposażenie audio; jeśli bierny - jest to jedynie kabel zasilający komórkę, która sama w sobie mogła mieć funkcję głośnomówiącą. Sam uchwyt też dziwny i nieznany, może ktoś potrafi określić markę telefonu doń pasującą. Na Twoim miejscu sprawdziłbym drogę kabla/kabli (na zdjęciu widać jeden), bowiem gdzieś w tunelu mieści się centralka tego telefonu, która być może wyjaśni całą tajemnicę.
Pozdrawiam,
Prawie każdy samochód firmowy na zachodzie ma zamontowany zestaw głośnomówiący,uchwyt może być uniwersalny,do którego należy dokupić przelotkę dedykowana danemu modelowi telefonu.
A próbowałeś w telefonie włączyć Bluetooth i wyszukać urządzenia?
Jak zestaw jest w to wyposażony to powinien go znaleźć.
Tylko musisz szukać przy przekręconym kluczyku, żeby zasilanie na zestawie było.
Ja tak odkryłem zestaw u siebie w samochodzie.
aha, jak już się okaże, że zestaw jest, to prawdopodobnie będzie chciał hasło do połączenia.
Spróbuj wtedy 0000, 1111 lub 1234
dobra ciekawa sprawa nie pomyślałem o bluetooth-ie - wieczorem sprawdzę i dam znać
[ Dodano: 2012-02-22, 19:08 ]
Sprawdziłem działanie bluetootha - jest i wszystko chodzi. W Papierach od auta znalazłem instrukcję nawet do tego systemu, i o dziwo był zakładany w ASO Toyoty. Ogólnie to co widać na zdjęciu jest stacją bazową i brakuje jeszcze tylko specjalnego adaptera na telefon. Jeśli chodzi o mikrofon to jest on zamontowany przy zegarach na konsoli a dźwięk leci oczywiście z nagłośnienia w samochodzie
Typ: Inne
Silnik: Inny
Rok: 1992
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2013-01-23, 18:55
Właśnie szukałem ostatnio tego tematu i mam pytanie odnośnie tej instalacji bo mnie zaciekawiła - do czego ona właściwie służy? Czy bez niej Ave jest wyposażona w jakiś zestaw głośnomówiący i istnieje szansa podłączenia telefonu przez blu, czy tylko z tym uchwytem takowy montaż jest możliwy? Bo logo na nim widzę firmowe Toyoty. Skoro jest to rodzaj uchwytu to czy jest on uniwersalny, czy dedykowany pod jakieś konkretne modele telefonów, bo z daleka widać, że szerszy smartfon będzie trudno tam wsadzić. I celem potwierdzenia przy zakupie auta z Polski nie ma szans na coś takiego?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum