Wysłany: 2012-02-05, 18:05 [Avensis T25] Po jakim czasie osiąga "pełną" temp,
Po jakim czasie osiąga "pełną" temp,. silnika ??
Ja po przejechaniu około 8km dopiero wtedy autko osiąga daną temp silnika.
W zimę waha się to na odległości 10-13 a nawet 15 km.
Nawet po włączeniu przycisku Webasto (pozioma kreska i trzy strzałeczki kręte ku górze) to i tak szybciej się nie zagrzewa. czy coś może być popsute ?? Czy Mi się zdaje
Sprawdź poziom płynu chłodzącego. Miałem podobne objawy tj brak reakcji na włączenie nagrzewnicy i utrzymanie temperatury. Powodem był bardzo niski stan płynu chłodzącego spowodowany przez przeciekającą chłodnice. Przy dużych mrozach można zastawić np połowę chłodnicy tekturą - 100% efekt.
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2012-02-05, 19:21
@manniur - masz nagrzewnicę czyli quasi Webasto (jeszcze następny temat czy elektryczną czy spalinową bo pod "jednym klawiszem" były montowane różne rozwiązania - sprawdź na forum jak rozpoznać bo było opisane) i ona nie musi Ci grzać silnika tylko "kabinę" - bo takie rozwiązanie "japońscy" brytyjczycy (bo Avka to wytwór z Wysp) dla komfortu kierowcy wymyślili.
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2012-02-05, 19:31 Re: Po jakim czasie osiąga "pełną" temp,
manniur napisał/a:
Po jakim czasie osiąga "pełną" temp,. silnika ??
Ja po przejechaniu około 8km dopiero wtedy autko osiąga daną temp silnika.
W zimę waha się to na odległości 10-13 a nawet 15 km.
Nawet po włączeniu przycisku Webasto (pozioma kreska i trzy strzałeczki kręte ku górze) to i tak szybciej się nie zagrzewa. czy coś może być popsute ?? Czy Mi się zdaje
przy obecnych mrozach normalne. CR ma wysoką sprawność i mniej strat ze spalania idzie w ciepło. standardowo d4d osiaga 50*C po ok 5km w ujemnych temperaturach, a to jeszcze za mało do temperatury roboczej.
scotch123 napisał/a:
Przy dużych mrozach można zastawić np połowę chłodnicy tekturą - 100% efekt.
karton to sobie możesz w majty wsadzać! już tak głupiego pomysłu od czasów PF125 i innych wynalazków samochodopodobnych nie słyszałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum