Ponieważ w wielu krajach wymagają przy opadach śniegu posiadania na wyposażeniu auta łańcuchów a i ze zdroworozsądkowego punktu widzenia lepiej je mieć niż później się martwić,
mam pytanie czy do T27 SW Premium (215/55 R17) będą pasować te łańcuchy?
Pytam bo wiem, że rozmiar koła to nie wszystko i liczy się też ilość miejsca za oponą.
Typ: Avensis T27
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-20, 15:46
Na pytanie o łańcuchy panowie z ASO trochę z szyderczym uśmiechem odpowiedzieli, że do 17" i 18" nie a do 16" może ale jeszcze niewiedzą, bo nikt tego fizycznie nie sprawdził.
Dałem temu wiarę i nie ryzykowałem bo prześwit między oponą a nadkolem jest bardzo mały.
mialem tez dylemat co grubosci lancucha ale mam T25 z oponami 205/55/R16 i mam lancuchy size 090 thule lub koniga i pasuja idealnie sprawdzily sie w tamtym sezonie na medal. W instrukcji do t25 jest napisane "ogolnikowo" tylko o 195/65R15 oraz 205/55/R16 i podaja o grubosciach bocznych i poprzecznych lancucha. Stanowczo za malo na ten temat jest, szkoda bo troche dziwne by wlasciciel autka w sklepie mierzyl milimetrem grubosc lancucha
Przeswit miedzy opona a (nadkolem) blotnikiem jest naprawde niewielki.
Jak bedzie trzeba to zobacze konkretnie jaki to model kupilem
a najlepiej to wez ze sklepu 3-5 par lancuchow ... zaloz lancuch na ktoryms przednim kole ... od strony zalozonego lancucha na kole podnies na lewarku samochod i sprawdz sobie
na kanale obracajac kolo czy nie ociera o newralgiczne czesci .. tak bedzie najlepiej inaczej nie potrafie doradzic .. chyba ze ktos mial ten sam problem i sie odezwie
Zamówiłem je przez ASO Toyota Ukleja Suchy Las i zapłaciłem po negocjacjach
210 PLN brutto czyli taniej niż w najtańszym sklepie w Internecie.
Generalnie mam to co chciałem - stosunkowo niedrogie łańcuchy, które jeżeli kiedyś przyjdzie mi założyć na górskich szlakach to przynajmniej (mam nadzieję) nie pękną jak jakaś chińszczyzna i nie uszkodzą mi auta.
Rok: 2009
Nadwozie: Sedan Pomógł: 46 razy Dołączył: 27 Cze 2011 Posty: 956 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-01-29, 13:16
Czyli kupiłeś najgrubsze jakie się dało, do tego nieprzeznaczone do felg aluminiowych, co jest dla mnie kompletnie niezrozumiałe ale ok nie mój samochód.
Takie same mam w T22 na stalowych 14". Założyłem tylko raz ale wkurza brak samonapinania.
Rok: 2015
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2012-01-30, 14:24
Co do łańcuchów - w sklepach pojawiły się taśmy nawijane na opony. Posiadają one, ponoć, identyczne właściwości przyczepne jak łańcuchy. Cena (w zależności od rozmiaru 450 zł do 600 zł). Można je zwinąć w rulon i spokojnie spakować do kartonu po obuwiu. Co o tym sądzicie?
_________________ "...Nieograniczone są tylko Wszechświat i ludzka głupota. Co do Wszechświata - pewności nie mamy..."
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum