Wysłany: 2011-11-08, 14:44 [Avensis T25] problem przy hamowaniu
Witam, mam problem przy hamowaniu. Objawia się to tym, że po wcisnięciu pedału hamulca zaczyna go lekko odbijać i pojawiają się drgania. Zanaczam, że byłem z tym w serwisie ale podczas jazdy testowej ten problem się nie pojawił i powiedzieli że jest ok. Wydaje mi się, że problem ten zaczyna się nasilać. Posiadam Toyotę Avensis T25 z 2005r. Z góry dzieki za pomoc .
Może krzywe tarcze hamulcowe ma kolega, albo kupił nawiercane tarcze firmy Zimmermann?
Też tak w pierwszej chwili pomyslalem, ale gdyby tarcze byly krzywe to w serwisie raczej by sie nie naprawily. Ja bym raczej podejrzewal problem z serwem.
avka2 czy zauważyłeś żeby, odkąd pojawiły się objawy, auto odczuwalnie gożej hamowało? Jeśli tak, to by to potwierdzało moją teorię, jeśli nie to tak jak pisze plesser problem może być w krzywych tarczach.
Jeśli faktycznie to tarcze są krzywe to bicie pedału nie musi objawiać się w całym zakresie siły hamowania. Zazwyczaj będzie to odczuwalne przy hamowaniu na "pół pedału", przy gwałtownym, awaryjnym hamowaniu siła może pójść na kierownicę i tam poczujesz drganie.
Jeśli natomiast przyczyna tkwi w hydraulice (np. serwo) to powinieneś odczuć spadek siły hamowania i ogólnie znacznie twardszy niż dotychczas pedał hamulca. Pamiętaj jednak, że jeśli sytuacja uszkodzenia postępowała powoli w czasie różnica między tym co było 2-3 miesiące temu, a tym co jest teraz na pierwszy rzut oka może być dla ciebie ciężka do wyłapania.
Z tymi tarczami to zależy jak dopasujesz klocki mi zaczął drżeć na nich pedał hamulca, bo otworki się pozapychały i podejrzewam że przegrzewały sie tarcze, zmieniłem na ori Boscha tarcze i klocki i mam spokój teraz.
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
dodam, że do tej pory samochód był serwisowany wyłacznie w Toyocie i na pewno nie były dokupywane żadne zamienniki. W tym tygodniu umówiłem się ponownie w serwisie. (bo jest promocja na przegląd) To zjawisko drgania hamulca trudno mi opisać fachowym jezykiem. Wydaje mi się jak by jakiś ruchomy obracający sie element podczas hamowania uderzałby regularnie w pedał hamulca. (regularne bicie tak mniej wiecej od połowy fazy hamowania)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum