Witam, po niedawnym zakupie mojej Avki zaczynam powoli Ją poznawać. Ostatnio zauważyłem, że wskaznik chwilowego zużycia paliwa pokazuje 35l/100km gdy wyrzucam biegi na "luz". A kiedy tylko zdejmę nogę z pedału gazu pozostawiając auto na biegu wskazuje zużycie ok 3.3l/100km, co wydaje się prawidłowym wynikiem. Na zdrowy rozsądek, kiedy silnik pracuje na tzw. luzie zasilany jest minimalną dawką paliwa, jak to się mówi "na podtrzymanie", więc w każdej sytuacji wskaznik powinien wskazywać to minimum. Czy to normalny objaw (te 35l/100km)?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2011-10-22, 13:52 ]
Moje kolejne pytanie dotyczy odczytywania kodów błędów z komputera. Czy jest możliwość wizualnego czytania tych błędów np. sekwencja błysków kontrolki komputera? Czy tylko po podłączeniu do warsztatowego komputera otrzymam wydruk kodów błędów?
Prawdopodobnie wszystko jest OK. Wskazanie będzie zależało od prędkości z jaką się poruszasz. Przy dużej prędkości zobaczysz poniżej 1l/100km, przy małej dużo więcej, a na postoju musiałaby być nieskończoność i dlatego zobaczysz tylko "---" (kreski). W Fokusie miałem tak, że przy małej prędkości i na postoju wskaźnik przełączał się z l/100km na l/h.
Cytat:
.... Czy jest możliwość wizualnego czytania tych błędów np. sekwencja błysków kontrolki komputera? ...
Można odczytać błędy za pomocą kodu błyskowego, trzeba zewrzeć piny 4 i 13 w gnieździe interfejsu komputera (z lewej poniżej kierownicy). Można też zainwestować mniej niż 200zł w interfejs na ELM 327. Będzie dużo wygodniej.
Dzięki Kolegom za odpowiedzi. Chyba zainwestuję w interfejs na ELM 327, jak Kolega sugeruje. Tym bardziej, że mam zamiar dłuuuugo być szczęśliwym użytkownikiem Avki i pewnie nie raz (oby jak najrzadziej!) spotkam się z koniecznością czytania błędów z komputera.
Pozdrawiam serdecznie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum