Podpowiedzcie proszę laikowi. Mam Toyotę Avensis 2001 r. diesel, (T22, CDT220), przeczytałam gdzieś, że co 90.000 km trzeba regulować luz zaworowy. Czy ta regulacja dotyczy też silników d4d?
Typ: Inne
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2002
Nadwozie: Inne Pomógł: 16 razy Dołączył: 14 Sty 2011 Posty: 380 Skąd: Wrocław
Wysłany: 2011-10-20, 17:14
BILI_27 napisał/a:
KTOŚ kto pisze że nie trzeba regulować to sie myli regulujemy co 90 tyś jeśli masz problem zadzwoń sobie do serwisu toyoty oni ci to potwierdza
przestań bredzić, kontrola co 90tys i tyle, tu jest regulacja płytkowa a płytki wieczne, jak takiś cwany to zadzwoń do ASO i zapytaj ile mieli D4D do regulacji zaworów. kolego d4d robią po kilkaset tys km i nie potrzebują nawet kontroli zaworów.
wtom NAPISAŁ
przestań bredzić, kontrola co 90tys i tyle, tu jest regulacja płytkowa a płytki wieczne, jak takiś cwany to zadzwoń do ASO i zapytaj ile mieli D4D do regulacji zaworów. kolego d4d robią po kilkaset tys km i nie potrzebują nawet kontroli zaworów.
kolego nie bredze i nigdzie nie powiedziałem że to jest przymusowe tylko serwisuje swoje autko a według ASO powinna być kontrola co 90 tyś luzu zaworowego a co do płytek to sie zgadza że one tam są ale nikt nie powiedział że one są wieczne może sie zdarzyć taka wymiana jednej lub wielu taką informacje mam z ASO
Tak jak wspomniano powyżej płytki są praktyczni niezniszczalne, więc w warsztatach które zajmują się regulacją bardzo często mają płytki i nie ma problemu z doborem jakie płytki dokupić. A jeżeli chodzi o kontrolę luzu... grzybek zaworu, trzpień i gniazdo zaworowe się zużywa, dlatego luzy należy sprawdzać bo robią się coraz mniejsze aż dochodzi do podparcia zaworu (nie domyka się) a wówczas szybko wypala się. W benzynie z gazem znacznie szybciej do tego dochodzi.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum