Wysłany: 2011-09-13, 20:32 [Avensis T25] Zapach spalenizny w kabinie!
Witam!
Ostatnio poczułem w kabinie zapach spalenizny, jakby jakieś przewody się paliły. Zdjąłem osłonę silnika i nie mogę zlokalizować źródła. Mam pytanie czy za silnikiem powinna być jakaś osłona na kolektorze i jak ona wygląda? Ja mam tylko blachę z dwoma otworami i nie wiem czy tam jeszcze coś nie powinno być. Załączam zdjęcie (zrobione tel.) jak to u mnie wygląda. Może ktoś ma zdjęcie w swojej avensis (T25)? Mam jeszcze jedno pytanko: (podejrzewam termostat) po jakim czasie (+ -) wąż z chłodnicy do silnika powinien być ciepły? u mnie wskaźnik temp pokazuje temp. 'nominalną' chłodnica jest ciepłą a wąż, który wychodzi z chłodnicy zimny.
Zazwyczaj gdy ktos sygnalizował problem z zapachem spalenizny w aucie wystarczyło tylko dolac płynu chłodniczego......lub tak jak w moim przypadku było foliowa torebka przykleiła się do pierwszego odcinka wydechu...gdy silnik sie rozgrzewał(naturalnie wydech tez) smierdziało niemiłosiernie....zajrzyj pod spód auta.
Co do termostatu pomimo temp.nominalnej musi troche potrwac zanim sie otworzy.
Zazwyczaj gdy ktos sygnalizował problem z zapachem spalenizny w aucie wystarczyło tylko dolac płynu chłodniczego......lub tak jak w moim przypadku było foliowa torebka przykleiła się do pierwszego odcinka wydechu...gdy silnik sie rozgrzewał(naturalnie wydech tez) smierdziało niemiłosiernie....zajrzyj pod spód auta.
Co do termostatu pomimo temp.nominalnej musi troche potrwac zanim sie otworzy.
OK, a co z osłoną za silnikiem, powinno być coś jeszcze?
Usterka znaleziona! - ze środkowego przegubu spadła gumowa osłona i smar leciał na wydech. W przyszłym tygodniu będę mechanik będzie zmieniał opaskę metalową, dodawał smaru i mam nadzieję, że będzie dobrze. Termostat jest raczej OK.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum