Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 Valvematic
Rok: 2012
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-07-21, 13:10 [Avensis T25] Radio CB
Witam,
Mam pytanie: gdzie zamocowaliście CB w Avensis T25??. Nie mogę znaleźć rozsądnego miejsca.
Ewentualnie proszę o zdjęcia...
Proszę o pomoc.
Pzdr.
ja zmontowałem pod pasem bezpieczeństwa na tej ściance na rzepach gruszka leży przy siedzeniu radia nie widać więc nie kusi a że jestem leworęczny to miejsce idealne jak dla mnie
Ja mam dosyc duze radyjko i na szerokosc fajnie wchodzi poprostu w kieszen w drzwiach. do tego wyprowadzilem sobie dodatkowe gniazda zapalniczki na klapce bezpiecznikow i wszystko mam pod reka, przy okazji ja wiecej slysze niz posarzerowie wiec i innym nie przeszkadza wlaczone radio
Trochę odgrzeje temat, ale dzisiaj zamontowałem radio CB w mojej T25.
Długo czytałem na forum o miejscach w którym montowaliście swoje CB, ale po wielu przymiarkach postanowiłem zamontować pod klapką bezpieczników.
Udało mi się zamontować tak że bez problemu można otworzyć klapkę bezpieczników.
Radio nie przeszkadza też w otwieraniu maski samochodu.
Kable od anteny puściłem pod plastikami progów, a zasilanie podłączyłem do wolnej kostki w skrzynce bezpieczników (została chyba po wymontowanej blokadzie skrzyni biegów.)
Bez kalibracji (President Missouri Silver) SWR:
1.2 na 19
1.2 na 40
1.5 na 1
Jak myślicie próbować poprawić SWR na kanale 1 czy zostawić tak jak jest? Czy to ma jakiś wielki wpływ przy takich wartościach na odbiór / nadawanie? Po podłączeniu nawiązałem łączność na odległość ok 6km.
_________________ TOYOTA AVENSIS 2.0VVTi 147KM HIGH/PRESTIGE
Podczas jazdy.
W moim przypadku nie ma różnicy w działaniu, niezależnie czy radio leży np. między podłokietnikiem a fotelem (tam miałem zamontowane przez około miesiąc) , a w miejscu w którym mam teraz zamontowane.
Praca silnika nie pogarsza jakości, o co się bardzo bałem
Z tego co słyszałem to długość bata nie zawsze przekłada się na lepszy zasięg. Liczy się też moc anteny i parę innych rzeczy. Generalnie nie będę się wdawał w jakąś polemikę, bo ekspertem w temacie nie jestem Mi taki zasięg w zupełności wystarczy, bo potrzebuję CB głównie do celów informacyjnych
Schwefel jeśli znasz lepiej temat to powiedz mi czy warto jeszcze walczyć z TYM SWR 1,5 na 1 kanale. Obecnie antenka jest przymocowana na klapie bagażnika, i preferował bym aby jednak tam została, bo nie bardzo mam pomysł co z kablem w przypadku postawiania jej na dachu.
Schwefel jeśli znasz lepiej temat to powiedz mi czy warto jeszcze walczyć z TYM SWR 1,5 na 1 kanale. Obecnie antenka jest przymocowana na klapie bagażnika, i preferował bym aby jednak tam została, bo nie bardzo mam pomysł co z kablem w przypadku postawiania jej na dachu.
Dostrój ją w takim razie w tym miejscu... to na prawdę nie wymaga nie wiadomo jakich zabiegów... podjeżdżasz do sprawdzonego serwisu CB, 'pan' wychodzi, stawia antenę we wskazanym przez Ciebie miejscu, podłącza ją pod swoja 'maszynkę'... sprawdza parametry i ew. dokonuje regulacji długości wysunięcia anteny. To wszystko
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum