mi tez nie dlugo sie szykuje wymiana rozrządu i bede wymienial na orginalny i do tego jeszcze w ASO bo nie kazdy mechanik moze dobrze zrobic
ja zdecydowanie polecam orginalny
Panowie przestrzegam przed stosowaniem zamienników różnej maści, oby nikt z was nie doświadczył na własnej skórze zerwania pasa rozrządu. Wymieniałem ostatnio cały zestaw rozrządu w mojej Ave pompa AISIN, pasek rozrządu UNITTA, rolka prowadząca NSK, napinacz z rolką NSK oraz napinacz hydrauliczny NTN. Wszystkie części wyciągałem nawet z opakowań żeby sprawdzić czy to faktycznie jest to za co płacę. Niestety nie było oryginalnych pasków klinowych BANDO więc już odpuściłem i te 2 paski klinowy i wielorowkowy do napędu klimy kupiłem Continentala. Jakież było nasze zdziwienie gdy pasy te zostały zerwane po przejechaniu około 5 km !!!!!!! Tak więc obecnie znowu na kilka dni mam założone te stare BANDO które już zrobiły 100 tys km. To tyle jeżeli chodzi o pasy. Dodam tylko że naciąg sam sprawdziłem po mechaniku przed odpaleniem auta. Co do pompy wody firmowej AISIN powiem wam że moja po demontażu przy przebiegu 100 tys km miała WYRAŹNY LUZ na łożysku co w praktyce oznacza że zaczęłaby ciec niebawem i na pewno nie dotrwałaby do 200 tys km przy powtórnym rozbieraniu rozrządu więc nie dajcie się chłopaki mechanikom którzy twierdzą uparcie że pompy nie trzeba wymieniać , bierze się to stąd że to zajmuje sporo więcej czasu i trzeba się napracować żeby to zrobić. Dobry mechanik zrobi wam to w 1 dniówkę wszystko czyli około 8h roboty jeżeli nie będzie komplikacji .
Nie był za mocno naciągnięty. Byłem podczas wymiany i sam sprawdzałem. Może to po prostu wada materiałowa w tym 1 przypadku, ale mimo wszystko nie chciałbym tego na trasie doświadczyć.
Założyłem już 2 oryginalne paski BANDO do napędu klimy i alternatora, skończyły sie problemy . W przyszłości jeżeli będę kupować to tylko oryginalne paski.
Ja też polecam do Avki tylko orginały!!!
nie ma co żałować paru zeta, no i najważniejsze że pompa wody tylko w orginale bo w 2.0TD jest sprzężona z pompą wtryskową(znaczy sie żeby ją wymienić trzeba zwalić pompe wtryskową)!!!
Zamienniki nie pasują!!! no i rolka i napinacz firmy NSK też znacznie sie różnią od orginału!!!
Pozdrawiam!!
Typ: Avensis T22
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2001
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2010-05-12, 21:30
Witam, Świeżo kupiłem Avensis D4D 2L z 2000 roku, na liczniku 146000, wygląda jakby rozrząd nie był zmieniany, chciałbym wymienić używając oryginalnych części, znalazłem taki sklep sklep
czy jest to na pewno oryginał ??
czy coś jeszcze trzeba dokupić ??
Typ: Inne
Silnik: 1.6 16V benzyna
Rok: 2020
Nadwozie: Inne Pomógł: 37 razy Wiek: 53 Dołączył: 15 Lis 2009 Posty: 408 Skąd: dd
Wysłany: 2010-05-13, 11:14
co oryginalności tego zestawu to mam wątpliwość - ale może ....
co do tego co jeszcze trzeba wymienić - to:
1.
rozrząd z osprzętem (rolki napinacze itp) - jeśli do tej pory to nie było robione to jak najszybciej bo mogą Ci zaworki "wyskoczyć"
2.
patrząc na przebieg i zakładając że dotąd nie było robione - sugeruję jeszcze pompę wodną
- tak na szybko - cena zestawu kpl. rozrządu + pompa w sklepie internetowym firmy fota ( http://katalog.fota.pl/Ka...x?GenArtNr=3096 ) to wydatek rzędu 1500 zł - i tu raczej patrząc na renomę firmy raczej nie trafisz na jakąś tania podróbkę
witam wszystkich przedstawię w skrócie historię mojej T22
2001 rok produkcji
162 tys przebiegu
do wczoraj nigdy nie był wymieniany rozrząd (kupiłem tydzień wcześniej)
jak mi mechanicy powiedzieli że auto nigdy nie miało wymiany to mnie zmroziło, auto wydaje się być zadbane ale dopuścić się takiego zaniedbania...tragedia, po tym wszystkim zastanawiam się czy mnie jeszcze inne niespodzianki nie czekają...
ale sam silnik...żyleta:)
wymiana rozrządu w ASO Opole kwota rzędu 2300-2500 zł
kris1610, nie zupełnie jest przyzwoita, bo oryginał z Toyota Geniune Parts kosztuje 1250zł (pompa wody, pasek rolki, napinacz) + robocizna (ja robiłem sam więc zapłaciłem tylko 1250zł) a wszystko Made in Japan koledzy
_________________ Części samochodowe online - Motostacja
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum