Mam pytanie jak mozna sprawdzić czy właściwie chłodzi klimatyzacja, czy trzeba jechać do mechanika aby napełnił. Jeżdżę 2 lata i nie zaglądałem do klimatyzacji.
A wogóle dobrze chłodzi Ci klimatyzacja? Jeśli chłodzi juz dwa lata i do niej nie zaglądałeś to napewno jest szczelna. Na nastepny sezon możesz podjechać do warsztatu co zajmuje się klimą i ją odgrzybić( możesz zrobić to we własnym zakresie wszystko jest ładnie na forum opisane) i uzupełnić ale to juz w warsztacie bodajrze czynnikiem R134a. Nie zapomnij o wymianie filtra klimy( przeciwpyłowego) znajduje sie w schowku pasażera. Najlepiej żeby filtr był z węglem aktywnym.
P.S U mnie klima też chodzi już drugi rok bez napełniania, jest szczelna. W tym roku wymieniłem tylko filtr klimy i ozonowałem wnętrze.Na nastepny rok udam się w celu jej napełnienia i sprawdzenia.
_________________ TOYOTA AVENSIS POCZUCIE NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI
Typ: Avensis T25
Silnik: 2.2 D-4D diesel
Rok: 2007
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-06-06, 17:39
JacekKu napisał/a:
Po ozonowanii już chyba nie trzeba odgrzybiać klimy ?
też tak sądziłem...ale kilka razy już miałem ozonowanie w tym jak i poprzednim aucie ...i niby wszystko w porządku....niby
Niestety ozonowanie nic nie zmieniało w kwestii nieprzyjemnego zapachu wydobywającego się zaraz po pierwszym włączeniu klimy....taki zapach 'mokrego psa' ..
dopiero psikanie pianką przez rurkę do parownika ubiło smród ...
W Koszalinie przy zakupie i wymianie filtra w jednym z warsztatów ozonują gratis. Ozonowanie dobra sprawa, ale zagrzybiały parownik klimatyzacji najpierw trzeba czymś wyczyścić, a potem ewentualnie ozonować.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum