Wysłany: 2009-07-29, 22:53 [Avensis T25] VSC, TRC off
Witam serdecznie, ostatnio w mojej Avce po przejechaniu 20-30km zapalają się kontrolki, VSC oraz TRC OFF - czy ktoś spotkał się z takim problemem? I jak to rozwiązać?
Mógł paść, odłączyć się czujnik prędkości obrotowej, ABS - któregoś koła. Tego typu usterki najprościej zdiagnozować jest testerem. Podjedź do ASO ( lub elektro-mechanika dobrego, Toyociarza ) i zostaw im te 70 zł. Będziesz wiedział co i w którym miejscu wymienić. W ciemno można wydać więcej pieniędzy i czasu.
Teraz jedyne co możesz zrobić, to gdy silnik będzie zimny, odłączyć minusową klemę z akumulatora na 5 minut. Jeśli to coś sporadycznego ( w co wątpię ) może Ci ustąpić.
Po podłączeniu jej, zostaw auto na biegu jałowym nie obciążając elektryką silnika, nie dodając gazu do momentu aż włączy się wentylator, wówczas zgaś, odpal ponownie i wszystko.
Silnik: Inny
Rok: 1995
Nadwozie: Inne Pomógł: 4 razy Wiek: 45 Dołączył: 30 Kwi 2009 Posty: 29 Skąd: polska
Wysłany: 2009-07-30, 08:12
Pytanie za 100 pkt.
czy potem świecą się już do końca jazdy czy gasną? I znów się oświecają?
Ponieważ miałem już kilka takich przypadków proponuję zacznij od sprawdzenia
świateł STOP, aha czy świeci Ci się "CHECK engine" ?
W Ave jest to tak dziwnie zrobione że jak spali Ci się żarówka STOP to się oświeca ta kontrolka Jeżeli będziesz miał wszystkie 3 to niestety zostaje tester.
Pozdrawiam
_________________ Doradca Serwisowy ASO ....... juz nie toyota
dzięki za radę,
po tym jak kontrolki włączą się, świeca caly czas, kontrolka "check engine" nie zapala się. - dziwne jest to, że zapalają sie po przejechaniu iluś kilometrów, a nie przy pierwszym ruszeniu z miejsca.
sprawdzę światła STOP-u, jeżeli to nie pomoże to wybiorę się do ASO
czy taka usterka(odłączenie się czujnika prędkości obrotowej, ABS - któregoś koła) mogla powstać podczas wymiany klocków - ostatnio wymieniałem tylne?
jeżeli macie jeszcze jakieś sugestie, chętnie przeczytam.
witam.zapaliły mi się kontrolki TRC ,VSC, ABS .PO DIAGNOSTYCE KOMPUTEROWEJ OKAZAŁO SIĘ ,ZE MAM BŁĄD C1333 CZYLI USZKODZONY CZUJNIK ABS W KOLE TYLNYM LEWYM.CZY KTOŚ Z BARDZIEJ DOŚWIADCZONYCH POSIADACZY TOYOT MÓGŁBY MI POWIEDZIEĆ , CZY TEN CZUJNIK MOŻNA WYMIENIĆ BEZ WYMIANY PIASTY KOŁA?W SERWISIE OTRZYMAŁEM INFO ,ŻE WYSTĘPUJE ON W POŁĄCZENIU Z PIASTĄ.
Typ: Avensis T25
Silnik: 1.8 16V VVTi benzyna
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan Pomógł: 1 raz Wiek: 34 Dołączył: 30 Maj 2010 Posty: 23 Skąd: Konstancin- Jeziorna
Wysłany: 2010-12-19, 17:40
Z góry przepraszam, ze nie bardzo na temat , ale mialem wyżej wymienione obiawy w tym silniku zapalały sie identycznie kontrolki i okazało się (pomyślałem że nie zaszkodzi że zawór EGR był zanieczyszczony, sadza umyłem go i odłączyłem kleme na 10minut autko chodzi jak bajka (kontrolki wiecej sie nie zapaliły) i pozbyłem sie jeszcze jednego problemu podczas przyśpieszania między 2000 a 3000 obrotów czasem autko szarpało po tym zabiegu przestało .
pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum