Toyota Avensis
Reklama Regulamin Regulamin Szukaj Szukaj Grupy Grupy Statystyki Statystyki Rejestracja Rejestracja Zaloguj Zaloguj Album Zdjęcia Avensis Download Pliki Avensis
 Ogłoszenie 

Zanim napiszesz nowy temat, skorzystaj z dodatkowej wyszukiwarki. Twój problem mógł być już omawiany.

opony aut części samochodowe Tarcze, hamulce części samochodowe iparts.pl

felgi - sklep internetowy sportwheels.pl

felgi - sklep internetowy ucando.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
[Avensis T25] Jak wymienic płyn do wspomagania?
Autor Wiadomość
PAFNUCY 
Czasobywacz

Typ: Avensis T25
Silnik: 2.0 D-4D diesel
Rok: 2004
Nadwozie: Sedan
Wysłany: 2011-05-07, 18:13   [Avensis T25] Jak wymienic płyn do wspomagania?

Powitac. Ostatnio sprawdzilem płyn do wspomagania i stn był na min. chcialem dokupic i dolac ale ten stary jest jakis ciemny i troche pachnie starym olejm hydraulicznym :-/ stad moje pytanie czy i ewentualnie gdzie sie wymienia płyn do wspomagania ? czy tylko dolac do tego starego ?

ASO Avensis 

Silnik: 2.0 16V benzyna
Rok: 2006
Nadwozie: Hatchback
Imię: Tomek
mendrek_kola 
Czasobywacz

Typ: Avensis T22
Rok: 1998
Wysłany: 2011-05-08, 07:23   

Witam jesli chcesz wymienic płyn to nie obejdzie sie bez kanału lub jakiejs rampy poniewaz najlepiej jest odkrecic przewod dolotowy przy samej pompie. Ja wymieniałem u siebie 2 razy płyn i za kazdym razem sam ,jest tam jedna sruba wiec to nie jest sporo roboty.
Pozdrawiam

ASO Avensis 

HUGOBERG
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-08, 10:34   

Z praktyki nie wymienia sie w ogole tego plynu.U mnie auta maja po 300tys przebiegu i jedynie sie dolewa.Ale jesli chcesz juz go wymienic to albo odciagnij ile sie da szczykawka i nalej swiezego,albo to musi zrobic doswiadczony mechanik odkrecic przewod zapalic silnik i ruszac kierownica w lewo w prawo do oporu az wyplynie caly plyn i wtedy zalac nowy.Ale tego sie w praktyce nie stosuje bo nei ma sensu.

wtom 
Natret

Typ: Inne
Rok: 2002
Nadwozie: Inne
Wysłany: 2011-05-08, 12:32   

HUGOBERG napisał/a:
Z praktyki nie wymienia sie w ogole tego plynu.U mnie auta maja po 300tys przebiegu i jedynie sie dolewa.Ale jesli chcesz juz go wymienic to albo odciagnij ile sie da szczykawka i nalej swiezego,albo to musi zrobic doswiadczony mechanik odkrecic przewod zapalic silnik i ruszac kierownica w lewo w prawo do oporu az wyplynie caly plyn i wtedy zalac nowy.Ale tego sie w praktyce nie stosuje bo nei ma sensu.

z praktyki to raczej jest na odwrót, wymienia się!!! dlaczego? ano dlatego, że tam jest olej ATF więc bardzo higroskopijny, więc ciągnie wodę, a ta kolego robi spustoszenie wewnatrz aluminiowej przekładni kierowniczej i pompy wspomagania. więc dobra praktyka mówi, aby wymieniac ten olej tak samo często jak w automacie. zresztą u kolegi kolor i zapach świadczy o tej konieczności. poźniej tacy co twierdzą, że bez sensu taka wymiana, płaczą na forach, że kiera się przycina, ciężko chodzi, przekładnia cieknie albo pompa kwiczy :mrgreen:

ASO Avensis 

gawrys 
Śpi na forum

Rok: 2003
Nadwozie: Wagon
Wysłany: 2011-05-08, 15:48   

wtom,i mendrek_kola, maja racje wymienia się płyn do wspomaganie ja tez u siebie wymieniałem

PAFNUCY 
Czasobywacz

Rok: 2004
Wysłany: 2011-05-08, 16:41   

tak tez myslalem ze sie wymienia :-) tylko jak odkrece przewod dolotowy to i tak mi wszystko nie scieknie bo pompa w d4d jest u gory z tego co sie zorientowalem tak wiec w przewodach ponizej jak i w samym wspomaganiu olej jeszcze zostanie czyli trza by zdjac jakis przewod przy samym wspomganiu czyli na samym dole o ile sie da bo nwet nie wiem jak to tam wyglada. Natomiast zdjcie weza i odpalenie silnika zeby wypluł olej wiaze sie z tym ze moze dojsc do uszkodzenia pompy bo wypluwajac olej w pompie jest go coraz mniej i smarowanie coraz gorsze :-/ chybaze sie myle to mnie poprawcie :->

[ Dodano: 2011-05-08, 18:01 ]
aaa i tak jeszcze przy okazji napiszcie jaki ten plyn cy musi byc drogi i jakisnajlepszy czy moze bys jakis tanszy ?

ASO Avensis 

HUGOBERG
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-08, 17:10   

Wiec prosze mi powiedziec co ile kilometrow wymienia sie w Toyocie Avensis plyn do wspomagania?Wskazac dokladnie strone,na ktorej pisze w instrukcji co ile nalezy...

wtom 
Natret

Wysłany: 2011-05-08, 19:17   

HUGOBERG napisał/a:
Wiec prosze mi powiedziec co ile kilometrow wymienia sie w Toyocie Avensis plyn do wspomagania?Wskazac dokladnie strone,na ktorej pisze w instrukcji co ile nalezy...

czyli co?... jak nie napisali w instrukcji to zwalnia z myślenia? :mrgreen:
wymienia się wtedy jak nie jest klarowny i zaczyna śmierdzieć, a to będzie zależeć od warunków użytkowania auta.

ASO Avensis 

HUGOBERG
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-08, 21:51   

Zauwazylem ciekawy "incydent" na tym forum.Za kazdym razem jak ktos cos napisze o czyms to od razu swoja odpowiedzia atakujesz z nuta przemadrzalosci jakbys zjadl wszystkie ksiazki w bibliotece.Kompletnie nie dopuszczasz odmiennego zdania innych a tym bardziej doswiadczenie innych nie jest brane pod uwage.Ciekawi mnie gdzie zostal popelniony blad podczas dziecinstwa,ze nie potrafisz w inny sposob formowac odpowiedzi ani dopuszczac do siebie odmiennego zdania...
Jeszcze jest jedna bardziej ciekawa strona ciebie,odkad zaczoles odzywac sie na tym forum zauwazylem,ze ludzie coraz niechetnie wdaja sie w dyskusje...Domyslam sie,ze kompletnie nie wiesz o czym mowie albo,ze przesadzam,ale zacznij sledzic swoje wlasne odpowiedzi to moze zrozumiesz w czym i gdzie tkwi problem...

A wracajac do wymiany plynu w ukladzie kierowniczym.,nie przyszlo ci nigdy do glowy,dlaczego w zadnej instrukcji obslugi nie ma nic o wymianie tego plynu jak rowniez w zadnych poradnikach jak chocby auto swiat?Dlaczego wszystkie plyny oraz oleje sa podane precyzyjnie,kiedy je wymienic a nigdzie nie ma o plynie do kierownicy...

mendrek_kola 
Czasobywacz

Typ: Avensis T22
Rok: 1998
Wysłany: 2011-05-09, 07:51   

PAFNUCY napisał/a:
tak tez myslalem ze sie wymienia :-) tylko jak odkrece przewod dolotowy to i tak mi wszystko nie scieknie bo pompa w d4d jest u gory z tego co sie zorientowalem tak wiec w przewodach ponizej jak i w samym wspomaganiu olej jeszcze zostanie czyli trza by zdjac jakis przewod przy samym wspomganiu czyli na samym dole o ile sie da bo nwet nie wiem jak to tam wyglada. Natomiast zdjcie weza i odpalenie silnika zeby wypluł olej wiaze sie z tym ze moze dojsc do uszkodzenia pompy bo wypluwajac olej w pompie jest go coraz mniej i smarowanie coraz gorsze :-/ chybaze sie myle to mnie poprawcie :->

[ Dodano: 2011-05-08, 18:01 ]
aaa i tak jeszcze przy okazji napiszcie jaki ten plyn cy musi byc drogi i jakisnajlepszy czy moze bys jakis tanszy ?

Kolego zapytaj w najblizszym sklepie motoryzacyjnym i oni Ci powinni doradzic jaki plyn wybrac ;-) Ja do swojego za płyn do wspomy zaplacilem kolo 20 zł
Pozdrawiam

ASO Avensis 

wtom 
Natret

Wysłany: 2011-05-09, 09:39   

HUGOBERG napisał/a:
Zauwazylem ciekawy "incydent" na tym forum.Za kazdym razem jak ktos cos napisze o czyms to od razu swoja odpowiedzia atakujesz z nuta przemadrzalosci jakbys zjadl wszystkie ksiazki w bibliotece.Kompletnie nie dopuszczasz odmiennego zdania innych a tym bardziej doswiadczenie innych nie jest brane pod uwage.Ciekawi mnie gdzie zostal popelniony blad podczas dziecinstwa,ze nie potrafisz w inny sposob formowac odpowiedzi ani dopuszczac do siebie odmiennego zdania...
Jeszcze jest jedna bardziej ciekawa strona ciebie,odkad zaczoles odzywac sie na tym forum zauwazylem,ze ludzie coraz niechetnie wdaja sie w dyskusje...Domyslam sie,ze kompletnie nie wiesz o czym mowie albo,ze przesadzam,ale zacznij sledzic swoje wlasne odpowiedzi to moze zrozumiesz w czym i gdzie tkwi problem...

A wracajac do wymiany plynu w ukladzie kierowniczym.,nie przyszlo ci nigdy do glowy,dlaczego w zadnej instrukcji obslugi nie ma nic o wymianie tego plynu jak rowniez w zadnych poradnikach jak chocby auto swiat?Dlaczego wszystkie plyny oraz oleje sa podane precyzyjnie,kiedy je wymienic a nigdzie nie ma o plynie do kierownicy...

a gdzie tu kolego dopatrzyłeś się ataku? to jest normalna subiektywna opinia nt. temat. nikt ciebie nie obraża, za to ty robisz zasze wycieczki osobiste. więc troszkę przyhamuj i sam zastanów się nad swoim dzieciństwem.
pytanie było proste, czy jeżeli czegoś nie napisali tzn. że nie należy tego robić? po to jest rozum aby z niego korzystać. dlatego pisze się instrukcje aby niektórzy ludzie nie robili głupot albo po to, aby było wygodniej producentowi. jedne firmy wymieniaja olej w skrzyni drugie nie, a olej stosują ten sam - i kto ma rację? firmie bardziej zależy abyś wymienił przekładnię czy pompę, niż olej. tylko znowu nie traktuj tego jako osobistej uwagi.

HUGOBERG
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-09, 12:43   

Widze wtom,ze brak ci obiektywizmu.Przesledz prosze swoje wlasne wypowiedzi...

Wyjasnij mi jedno skoro ty i tobie podobni tak dobrze znacie sie na autach,jak wytlumaczyc fenomen,ze wszystkie 20 aut jakie przeszlo przez moje dlonie od nowosci do 400tys km nigdy w zyciu nie mialy wymienianego tego oleju a jezdzilo normalnie?

Obecnie te 11 aut,o ktorych ci kiedys pisalem maja przejachane ponad 300tys km i nadal kierownica sie kreci.Niesamowite prawda?Zastanawiam sie czy ty masz w ogole jakies doswiadczenie i na ilu autach...

Ale co do jednego sie z toba zgodze,jesli dla kogos toyota jest szczytem marzen i to jest jego osobiste auto albo jego doswiadczenie z autami ogranicza sie do wlewu paliwa,to powinien go wymieniac :-D

Widzisz wtom,ja takich jak ty ciagle spotykam na swojej drodze,ktorzy doradzaja innym niewiadomo na jakiej podstawie...

ASO Avensis 

wtom 
Natret

Wysłany: 2011-05-09, 14:06   

no to tylko pogratulować doświadczenia i niezawodności :mrgreen: . może rzeczywiście wiesz lepiej i na odległość wiesz wszystko o "spotykanych" przez siebie na drodze i w świecie wirtualnym użytkownikach.

o czym świadczy twój przypadek? ....o niczym, bo jeden kupi auto i jeździ nim bezawaryjnie a drugi z tym samym modelem nie wyjeźdża z sewisu. nie wiem jakie auta kupujesz (nowe czy stare - nieważne), ale nie bądź cyniczny i naśmiewaj się z innych, którzy są skazani na używki i dbają o nie, bo nie stać ich na kupno kolejnego.
jakbyś dokładnie czytał to wyraźnie podkreśliłem, że o konieczności wymiany przypomina sam układ (kolor oleju, zapach itd) a nie instrukcja.
co do mojego doświadczenia z mechaniką i ilości posiadanych aut, to niech to pozostanie dla Ciebie zagadką :-P , będziesz szczęśliwszy utwierdzony w swoich przekonaniach.
pzdr ;-)

HUGOBERG
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-09, 16:27   

Gdybym nie mial pewnosc,ze tego oleju sie nie wymienia to nie ryzykowalbym tylu aut,ktore zostaly kupione za ciezkie pieniadze w salonie.A ja na przykladzie nowych aut mowie kazdemu i tobie rowniez,ze sie tego plynu nie wymienia,tylko dolewa...

ASO Avensis 

piokli
[Usunięty]

Wysłany: 2011-05-09, 17:46   

A ja na przykładzie używanych aut mówię każdemu i Tobie również, że ten płyn się wymienia, gdy z czystego oleju ATF zamieni się w brunatne błotko.

Odpowiedz do tematu